Руският газ за България е с ново ценообразуване

Според директорът на „Булгаргаз“ обаче това няма да доведе до по-ниска цена

Руският газ за България е с ново ценообразуване

Снимка: Министерство на енергетиката

„Булгаргаз“ вече ще може да избира дали цените на синьото гориво, по които „Газпром Експорт“ ще ни го доставя, ще се образуват по сегашната формула или ще са съобразени с цените на европейските газови борси. Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Освен посочената договореност, ще има възможност двата варианта на ценообразуване да се комбинират в рамките на една доставка. Така цената на част от количествата ще е образувана по формулата и съобразена с петрола и неговите производни, а другите количества ще се плащат спрямо цените на газа в хъбовете.

Тези възможности са записани като допълнение към съществуващия договор за доставка на газ и разписани по време на разговорите миналата седмица между „Булгаргаз“ и „Газпром Експорт“. Тя идва като резултат от антимонополното дело на Европейската комисия, по което руският газов гигант се съгласи да предоговори условията по договорите за доставка на гориво.

Цената на газа може да бъде преразглеждана на всеки две години. „Дали ще бъде по сега действащата формула или ще бъде по формула, която ще ценообразува по цени на хъбове, вече това е въпрос на анализ.

Не е тайна, че през последните години цената за България в никакъв случай не е по-висока в сравнение с тези в Западна Европа, и като потвърждение на това идва и фактът, че до настоящия момент няма постъпила оферта в „Булгаргаз“ за доставка на природен газ на цена по-ниска от действащата“, коментира Николай Павлов.

Договорени са и две нови точки, през които газът може да стига до страната ни.
Коментари: 0