Руският посланик в Турция е бил убит

Андрей Карлов стана жертва на ислямистко покушение

Руският посланик в Турция е бил убит
3917 ~ 1 мин. четене

Руският посланик в Турция е починал от раните си, след като бе прострелян по време на изложба в столицата Анкара, съобщи TRT. Дипломатът стана жертва на въоръжено нападение от радикален ислямист, който е крещял "Алепо" и "отмъщение".

„Днес в Анкара в резултат на атака, посланикът на Руската федерация в Турция, Андрей Генадиевич Карлов, е получил рана, от която е починал“, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Русия определя убийството му като терористичен акт. Захарова увери, че убийците на посланика ще бъдат наказани.

Нападателят е крещял: „Не забравяйте Алепо! Не забравяйте Сирия!“ Заканил се е, че „Тези, които имат дял в това потисничество, ще платят за него един по един. Докато нашите братя не са в безопасност и вие няма да бъдете“. „Само смъртта ще ме отведе оттук. Аллах е велик“, е извикал той.

Според турските медии нападателят е произвел 8 изстрела, като още няколко души са ранени. Според очевидци нападението е било насочено единствено срещу посланика, защото терористът е произвел няколко изстрела във въздуха, с цел да изплаши присъстващите, а след това ги е оставил да избягат. Дипломатът не е имал охрана.

По-късно нападателят е бил застрелян от турските сили за сигурност. Руските и турските власти са в непрекъснат контакт.  

Нападението идва само ден преди официалното посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Москва. Въпреки обстоятелствата, Чавушоглу няма да отменя визитата си в руската столица. В близките минути се очаква да се бъде проведен телефонен разговор между държавните глави на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Държавният департамент на САЩ се изказа остро по повод нападението срещу руския дипломат. „Осъждаме този акт на насилие, независимо откъде идва. Нашите мисли и молитви са с него и семейството му“, заяви говорителят на институцията Джон Кърби.

Подкрепи Economic.bg