Рязък спад в продажбите на златни бижута

Хората нямат пари, коментират производителите

Рязък спад в продажбите на златни бижута

Продажбите на златни бижута у нас бележат спад с 20% спрямо май месец 2014 година. Това съобщи председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев за „Труд”. По думите му пазар на злато почти нмяма, въпреки че само след 20 дни са абитуриентски балове, за които обикновено се купуват златни бижута.

Според производителите причината е, че хората нямат пари. „Преди години не приемахме никакви поръчки през май, защото работехме само за абитуриентите, сега нямаме никакви заявки“, коментира и Красимир Попов, член на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти.

По думите му търсят се най-много пръстени около 2,5-3 грама с цирконий или колиета до 5 грама. Разбира се, клиентите купуват и детски обици и гривни, защото за най-малките не правят икономии.

Цената на грам 14 карата обработено злато, т. е. готов накит, е от 80 до 100 лева в по-големите градове. В малките селища цената е по-ниска – около 60 лева за гр. Ако вдигнем цените, и малкото клиенти ще се откажат да купуват, обясни Попов.

Според него поскъпването на златото на борсите ще се отрази у нас най-рано след месец два.

Цената на благородния метал надхвърли границата от 1300 долара за тройунция за първи път от януари 2015 г. насам заради спекулациите, че лихвите в САЩ и Европа ще останат ниски, което подкрепи търсенето за метала. Така слабият долар стимулира цената на златото, тъй като металът става привлекателен за притежателите на други валути. Според Димитър Алексиев обаче това поскъпване е нищожно и трудно ще промени цените на дребно у нас.

В същото време фирми продават на дъмпингови цени от 50 лева за грам, като най-често укриват ДДС, допълни той. Цена от 50 лева на гр. е нереална, защото суровият материал струва 40 лв. за гр. ако платите и ДДС, става 48 лв. По думите му трудът за изработката на бижуто струва колкото е златото. Така грамът става над 90 лв., посочи златарят.

Почти цялото количество златни накити у нас са внос от Турция. Предлагат се много малко бижута от Италия, но те са по-скъпи, допълни Алексиев. Сребърните бижута пък са внос от Китай. В Турция ги внасят от Китай, а ние ги внасяме от Турция, обясни схемата експертът.

Коментари: 0