Усвоили сме едва 4,55 % от средствата в новия програмен период

Ще се окаже ли страната ни на опашката по усвояване на евро пари?

Усвоили сме едва 4,55 % от средствата в новия програмен период

Страната ни е получила от ЕС траншове в размер на почти 750 млн. евро от началото на новия програмен период на европейско финансиране. Това представлява дял от 4,55% от целия бюджет, сочи справка на изпълнението на оперативните програми.

До две години след края на програмния период (през 2022 г.) страната ни ще може да усвои общ бюджет 16,4 млрд. евро. 14 млрд. евро от тях са европейско финансиране, а 2,4 млрд. евро идват от националния ни бюджет.

От одобряването на оперативните програми, за повечето от които това стана преди повече от една година, до момента договорените за изпълнение проекти възлизат на 2,7 млрд. евро или 16,5% от общия бюджет на програмите. От “новите” еврофондове в българската икономика към 03 май 2016 г. реално са влезли едва 256 млн. евро или 1,55% от пълния бюджет.

Обикновено през първите години на всеки програмен период усвояването на пари става с ниски темпове, които постепенно се увеличават с всяка изминала година. За този програмен период обаче Европейската комисия въведе по-строги правила. Сега страните-членки трябва да изпълнят определени условия, за да получат достъп до мащабното европейско финансиране, предаде БГНЕС.

По-конкретно, става дума за приемането на значителни законодателни промени, както и реални реформи в ключови сектори – здравеопазване, образование, води и др. България има срок от около година, за да покрие критериите. Ако не го направи, може да се окаже, че през 2018 г. страната ни отново е на опашката по усвояване на европейското финансиране, независимо от амбициите и силната зависимост на българската икономика от фондовете на ЕС.  
Коментари: 0