Глобалните цени на храните се приближават до 7-годишен връх

Най-много поскъпват растителното масло и млечните продукти

Глобалните цени на храните се приближават до 7-годишен връх

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Цените на хранителните стоки в световен мащаб се повишават през март за десети пореден месец и достигат седемгодишен връх, сочат данни на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН. Според анализа най-голямо е поскъпването на растителните масла и млечните продукти.

Индексът на FAO, който проследява месечните промени в международните цени на често търгуваните хранителни стоки, бе средно 118.5 пункта през март, което е с 2.1% повече от февруари и достигна най-високото си ниво от юни 2014 г.

Увеличението през март бе ръководено от индекса на цените на растителното масло, който се повиши с цели 8.0% спрямо февруари до почти 10-годишен връх. Рязко поскъпна соевото олио, отчасти заради перспективите за по-силно търсене от сектора на биодизеловото гориво.

Цените на млечните продукти и на месото се увеличават респективно с 3.9% и 2.3% на месечна база. Анализът сочи, че китайският внос и скокът на вътрешните продажби в Европа преди католическия Великден са в основата на нарастващите ценови котировки за пилешко и свинско месо. Цените на говеждото месо останаха стабилни, докато тези на овчето месо спаднаха.

Индексът на цените на зърнените култури е спаднал с 1.8%, но все още е с 26.5% по-висок в сравнение с март 2020 г. Износните цени на пшеницата са намалели най-много. Цените на царевицата и ориза също спадат. Индексът на цените на захарта спада с 4.0% през март.

FAO очаква световното производство на зърнени култури през 2021 г. да се увеличи за трета поредна година. Прогнозира се, че световното производство на пшеница ще достигне нов връх от 785 млн. тона през 2021 г. Това би означавало ръст от 1.4% спрямо 2020 г., обусловен от очакваното рязко възстановяване в по-голямата част от Европа и прогнозата за рекордна реколта в Индия.

Коментари: 0