С нов указ Ердоган си дава все повече власт

Според постановленията в Турция се уволняват още 928 държавни служители и военни, заради предполагаеми връзки с организации, занимаващи се с антидържавна дейност,

С нов указ Ердоган си дава все повече власт

Реджеп Ердоган

С нови постановления, публикувани в държавния вестник Resmi Gazete, Реджеп Тайип Ердоган засилва влиянието на президента върху националната разузнавателна агенция МИТ. Според указа, за да бъде разследван или да се яви като свидетел по дело ръководителят на МИТ ще бъде нужно разрешение от държавния глава. Ердоган също така вече ще представлява Националния координационен борд на разузнавателната служба.

Междувременно новите укази затварят и три прокюрдски медии в югоизточната провинция Диарбекир - агенция Дихабер, вестник "Суджис" и вестник "Рожева".

Според постановленията в Турция се уволняват още 928 държавни служители и военни, заради предполагаеми връзки с организации, занимаващи се с антидържавна дейност, съобщават турски медии. Освободени са над 100 офицери от сухопътните сили на турската армия, почти 50 служители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

В същото време, постановленията позволяват на 57 предварително уволнени работници да се върнат на длъжност като държавни служители.

Вече над 50 000 души са арестувани и 100 000 са освободени от работата си в рамките на това, което мнозина считат за репресивни мерки след преврата в Турция.

Опитът за военен преврат в Турция бе извършен в нощта на 16 юли 2016 г., но плановете на бунтовниците се провалиха. За организация на преврата Анкара обвини Фетуллах Гюлен.

Коментари: 0