С ръста на заразените скача и интересът към златото

Американските акции се повишиха, поведени от печалбите в технологичния сектор

С ръста на заразените скача и интересът към златото

Снимка: Pixabay

Американските акции се повишиха, поведени от печалбите в технологичния сектор. Nasdaq Composite достигна нови върхове, докато доларът спадна за пети пореден ден. S&P записа най-дългото си поредно дневно положително изменение от декември насам, след като през последната сесия се повиши с 1.59% до 3179. Това беше 5-тата поредна сесия на индекса на зелена територия. 

Акциите на Amazon успяха да пресекат психологическото ниво от 3000 долара за първи път, докато Tesla успя да повиши своята стойност с над 45% през последните няколко сесии на гърба на скок в доставените автомобили през второто тримесечие на 2020. Акциите на Netflix също успяха да достигнат нови върхове. Dow Jones от своя страна се повиши с 459 пункта, или 1.8%, до 26 287.

Европейската комисия заяви в петък, че е издадено условно одобрение за използването на антивирусното лекарство „remdesivir”, което е разработено от компанията Gilead, в Европейския съюз. Това е първото лекарство с разрешение за третиране на инфектирани от COVID-19. 

Европейските пазари записаха положителни движения на фона на добрите новини, поведени от банковият сектор, който успя да се покачи с около 4%. Немският индекс DAX успя да се покачи с 200 пункта до 12 733, докато FTSE се покатери с 2% до 6 285. 

Цената на петрола се повиши в началото на седмицата. Фючърсните контракти на WTI и Brent успяха да се покачат респективно с 0.77% и 0.56%. Златото се насочи към близо 8-годишения връх поставен миналата седмица, след като скок в случаите на пандемията поддържаха търсенето на безопасни инвестиции на пазарите. 

Акценти днес
Икономически данни - Германия

Акцентът за деня ще падне върху икономически данни от Германия за индустриалното производство на месечна база. Индустриалното производство измерва промяната в общата коригирана спрямо инфлацията стойност на производството в производствения сектор, мини и комунални услуги.

Инструмент на фокус

Amazon – Дневна

Компанията се намира в положителен тренд от началото на Април. Акциите на технологичния гигант успяха да пресекат през изминалата сесия психологическото ниво от 3 000 USD и успяха да поставят нов исторически връх за компанията. Възможно е да видим лека корекция в цената ако инвеститорите решат да приберат своите печалби на това ниво, като сигнал за прекъсване на възходящото движение ще получим ако линиите на бавния Стохастик се пресекат.

GBP/USD– Дневна

Валутната двойка образува трендови канал от началото на април. Цената успя рязко да отскочи от долната граница на канала, като предстои тест на психологическото ниво от 1.25. Бавният Стохастик все още не ни дава сигнал за обрат в посоката на възходящото движение.

XAU/USD – 4 часова

Златото се насочи към близо 9-годишния връх поставен на 1 юни, след като скок в случаите на пандемията поддържаха търсенето на безопасни инвестиции на пазарите. Новините за ваксината в Европа обаче е възможно да окажат натиск върху ценният метал. Очакваме негативното движение, което започна през последния час на вчерашната сесия да продължи до ниво 1 770.

Germany 30 – Дневна 

Немският индекс DAX успя да се повиши с 1.67% през изминалата сесия. Положителното движение дойде във връзка с одобрението на „remdesivir” за лечение срещу пандемията. Ако индексът успее да пробие и се задържи над линията на съпротива, очакваме положителното движение да продължи.

Коментари: 0