САЩ загубиха битката за изкуствения интелект от Китай

Според Никола Чайлан азиатската държава иска да доминира над света в бъдеще, контролирайки всичко

Бивш директор в Пентагона:

САЩ загубиха битката за изкуствения интелект от Китай

Снимка: Twenty20

1880 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Съединените щати вече са загубили битката за изкуствен интелект от Китай, който върви към световно господство поради напредъка си в нововъзникващите кибервъзможности. Това каза бившият софтуерен директор на Пентагона пред Financial Times.

Втората по големина икономика в света вероятно ще доминира в много от ключовите нововъзникващи технологии, по-специално изкуствения интелект (AI), синтетичната биология и генетиката в рамките на около десетилетие, според оценките на западното разузнаване.

Никола Чайлан, първият главен софтуерен директор на Пентагона, който подаде оставка в знак на протест срещу бавния темп на технологична трансформация в американската армия, заяви, че невъзможността за реакция излага САЩ на риск.

„Нямаме конкурентни шансове за борба срещу Китай от 15 до 20 години. В момента това вече е свършена работа, според мен тя вече е приключила“, каза той пред вестника.

Той твърди, че Китай е настроен да доминира над света в бъдеще, контролирайки всичко – от медийните разкази до геополитиката.

Чайлан казва, че киберзащитата на САЩ в някои правителствени ведомства е „на ниво детска градина“.

Бившият директор в Пентагона разкритикува нежеланието на Google да работи с американското министерство на отбраната по въпросите на изкуствения интелект и обширните дебати относно етиката на изкуствения интелект.

За сметка на това китайските компании са задължени да работят с правителството си и правят огромни инвестиции в AI без оглед на етиката, съобщава Financial Times.

Подкрепи Economic.bg