Сачева: 17 793-ма са останали без работа заради коронавируса

Вече са подадени 59 заявления за помощи на фирми по мярката \"60/40\"

Сачева: 17 793-ма са останали без работа заради коронавируса

Снимка: МТСП

1964 ~ 1 мин. четене
За времето, в което беше обявено извънредното положение, досега 31 643-ма души общо са се регистрирали в бюрата по труда, като 17 793-ма от тях са посочили, че са безработни вследствие на съкращения, свързани с коронавируса. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Нова тв в отговор на въпроси на зрители.

Тя поясни, че хората, които са съкратени, нямат право на безлихвен заем от 1500 лева, но имат право на обезщетение за безработица и те могат да се запишат в бюрата по труда, откъдето да получават средства в следващите месеци.

Само за ден и половина, откакто мярката "60/40" беше обявена, са подадени 59 заявления. "Чакаме все още да получим одобрението от Европейската комисия. Вероятно това ще стане до края на тази седмица. Междувременно заявления могат да продължат да се подават и те ще се разглеждат. Виждаме, че днес ЕК също заяви решение да се отпускат заеми на държавите членки именно по модела 60/40. Това е още едно доказателство, че тази мярка е далновидна и, че тя има смисъл", коментира министърът.

Сачева смята, че е необходимо извънредното положение да бъде удължено с още един месец, както днес правителството предложи на парламента, за да сезабави разпространението на инфекцията и да се поддържат ниски нива на заболеваемост и съответно на хора, които да натоварват здравната система.

Министърът увери, че системата на социалното подпомагане, системата на обезщетения при безработица и пенсионната система са готови да издържат на натиска от кризата. 
Подкрепи Economic.bg