Сачева не очаква трусове при безработицата в следващите месеци

Тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, вече е устойчива, смята социалният министър

Сачева не очаква трусове при безработицата в следващите месеци
692 ~ 1 мин. четене

В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за БНР.

Тя поясни, че през последните над две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят, е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни отпреди извънредното положение.

Тя припомни, че се планира удължаване на мярката „60/40“ с още три месеца, а на базата на анализи през септември ще се прецени дали действието ѝ да не е до края на годината. В момента се изготвя и нов дизайн на мярката, според който работодателите ще може да кандидатстват за средства под формата на субсидия за запазване на заетост, както досега, но и за наемане на нови безработни хора.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември МТСП ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

„Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лв. от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап“, допълни тя.

Подкрепи Economic.bg