Бон и Кьолн са длъжни да забранят дизеловите коли от догодина

Щутгарт и Берлин планират да въведат забраните догодина, а Аахен и Франкфурт оспорват съдебните решения

Бон и Кьолн са длъжни да забранят дизеловите коли от догодина

Снимка: Pixabay

Германски съд постанови днес, че градовете Кьолн и Бон трябва да въведат забрани за движение на по-стари и силно замърсяващи дизелови автомобили от април 2019 г. в опит да бъде подобрено качеството на въздуха, предаде ДПА. 

Административният съд в Кьолн се произнесе по жалба на екоорганизацията DUH срещу провинция Северен Рейн-Вестфалия, където са разположени двата града. Според природозащитниците градовете трябва да гарантират, че нивата им на азотен диоксид се придържат към позволените граници, допълва Ройтерс. 

По този начин двата града се нареждат до Щутгарт, Аахен, Франкфурт, Майнц и Берлин, срещу които също има подобни оплаквания. Щутгарт и Берлин планират да въведат забраните догодина, а Аахен и Франкфурт оспорват съдебните решения. Майнц има срок до юни 2019 г. да сведе нивата на азотния диоксид до позволеното под заплаха от съдебно разпореждане за по-нататъшни мерки, сред които вероятно ще бъдат забрани за дизелови коли. 

Хамбург бе първият германски град, който забрани на стари дизелови автомобили да се движат в определени райони, макар досега забраната да е ограничена само до две улици в центъра. 

Емисиите отработени газове тласнаха нивата на азотния диоксид над допустимите 50 милиграма на кубичен метър в десетина германски града. Правителството на канцлера Ангела Меркел иска да избегне налагането на силно непопулярните забрани.
Коментари: 0