Сайтовете на Търговския и Имотния регистри спират работа от 27 юли

Агенцията по вписванията стартира дългоочаквания единен портал за достъп до регистрите

Сайтовете на Търговския и Имотния регистри спират работа от 27 юли
С половин година закъснение и с дългоочакваното обещание за съвременен и най-накрая по-защитен достъп за потребителите, единният портал между Търговския и Имотния регистри официално стартира. От днес той става видим, а от следващия месец и единственият начин за влизане в базите данни на Агенцията по вписванията. 

Единният портал обединява сайтовете brra.bg и icadastre.bg в общата платформа portal.registryagency.bg, обясняват от ведомството.

Модернизираният портал най-накрая ще даде възможност на потребителите да използват пълния потенциал на електронните услуги на Агенцията с по-широк кръг устройства и операционни системи. Освен неудобството, досегашната морално остаряла платформа на практика бе и несигурна за потребителите, принуждавайки ги да използват плъгин и браузър, криещи киберрискове. 

„Порталът няма да бъде достъпен от устройства със стари, неподдържани от производителите операционни системи и браузъри. Единният портал portal.registryagency.bg ще работи с актуална версия на операционната система за компютри и смарт устройства (напр. над Windows 8 или MacOS 10 и др.). Интернет браузърите, като Microsoft Edge, Chrome, Mozilla Firefox или Safari следва да бъдат актуална версия“, изтъкват сега от Агенцията по вписванията.

Проектът на стойност близо 2 млн. лв. се изпълнява по ОП „Добро управление“ и по план трябваше да бъде завършен до края на 2019 г. Този февруари от Агенцията по вписванията обясниха пред Economic.bg, че срокът е удължен до края на 2020 г. 

Сега новият портал ще се разгърне на два етапа. От днес, 9 юни, той става видим за потребителите, а на 27 юли се очаква напълно да спре функционирането на отделните сайтове на Търговския и Имотния регистри. 

В периода от 9 юни до 27 юли в модернизирания портал portal.registryagency.bg ще могат да се извършват следните дейности:

  • да се регистрира потребителски профил и към него да се присъедини средство за идентификация, да се направи тестово подписване. Първоначалната идентификация гарантира повишено ниво на сигурност, проследимост на действията и защита на личните данни съгласно европейската регламентация. 
  • да се извършват свободно справки в Търговския регистър, за които не се дължат държавни такси. 
  •  да се преглеждат сканираните документи, съдържащи се в делата на търговците/ЮЛНЦ, след успешна регистрация на потребителски профил с присъединено средство за идентификация. Важно уточнение е, че издадените преди 23.04.2020 г. сертификати от Агенцията по вписванията няма да могат да се ползват в новия портал. За достъп до функционалностите му, сертификатите трябва да бъдат с дата на издаване след 23.04.2020 г.  
  • да се извършват нови за Имотния регистър безплатни справки - „Проверка на статус на заявление“ и „Проверка на местонахождение на служба по вписванията“. Новост за потребителите на Имотния регистър е функционалността „Калкулатор за изчисляване на държавни такси“.
До публикуване на пълната функционалност на новия портал, потребителите ще могат да заявяват електронни услуги единствено чрез сега действащите интернет страници  – brra.bg и icadastre.bg. След 27 юли двете страници ще бъдат деактивирани и потребителите ще трябва да заявяват и ползват услугите на регистрите през portal.registryagency.bg. 

Съгласно тарифата за държавните такси събирани от АВ, за използване на услугите се дължи такса, с изключение на държавните институции, които имат право на безплатен достъп. След 27 юли, заплащането на таксите за услугите чрез отдалечен достъп в ИР ще се извършава единствено по електронен път. Наличните средства по сметка на потребител в icadastre.bg ще бъдат прехвърлени автоматично след 27 юли, ако потребителят е заявил в профила си в новия портал желание за обединяване на профил.  

Коментари: 0