Само 38 жени управляват общини в България

Това е едва 8% от българските кметове

Само 38 жени управляват общини в България

Представителките на нежния пол, които се грижат за развитието на общините у нас, са едва 32, а общините са 265. Положението леко се е подобрило от 2011г., когато дамите на кметския стол са били още по-малко- 29, предаде Kmeta.bg.

Жените градоначалници са само около 8% от всички кметове, но това не им пречи да демонстрират умения в привличането на инвестиции, изграждането на инфраструктура, контролирането на ремонтни дейности, управлението на финанси и други.

Сред общините, управлявани от дами, са София, Перник, Габрово, Казанлък, Ловеч, Козлодуй, Гърмен, Ивайловград, Каварна, Алфатар, Каспичан, Симеоновград, Крумовград, Чепеларе, Лясковец, Смядово, Левски, Тетевен, Троян, Борован, Златица и др.

Въпреки че жените превземат политиката в глобален мащаб, у нас като че ли още ги гледат скептично, когато изявят желание да бъдат лидери. За сравнение, в Европейския съюз, според различни изследвания, дамите в местната власт са около 30 на сто, а амбицията на Брюксел е те да станат по равно с мъжете.

Коментари: 0