Самолет отказва да качи руски туристи, поставени под карантина в Банско

До края на седмицата всички чуждестранни туристи ще напуснат страната ни, обясни Николина Ангелкова

Самолет отказва да качи руски туристи, поставени под карантина в Банско

Снимка: Economic.bg/Архив

4430 ~ 2 мин. четене

Към момента в Боровец има 25 чуждестранни туристи, които са дошли на почивка в страната ни чрез туроператор. В Пампорово техният брой е 16, а в Банско 111. Очаква се почти всички чуждестранни туристи още в утрешния ден да отпътуват с чартъри от страната ни. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на извънреден брифинг днес.

От думите ѝ стана ясно, че има руски туристи на територията на Банско, които също утре трябва да заминат, но самолетът отказва да ги качи на борда, защото идват от град, който е поставен под карантина. „Получихме информация за руски граждани, които следва да отпътуват с чартър, че има вероятност да не бъдат качени в самолета, който е организиран, с оглед на това, че са от град, който е поставен под карантина. Веднага проведохме разговор с руския посланик. Той пое ангажимент тези туристи да бъдат извозени от града и изпратени за страната с отделен чартър“, обясни Ангелкова.

В случай, че се наложи тези чужденци да нощуват някъде след утрешния ден, то те ще бъдат настанени в един хотел, за да няма разпръсване, уточни тя. Туристическият министър заяви още, че се очаква до края на седмицата всички чуждестранни граждани от Банско да напуснат България, дори и въпросните руски туристи.

По отношение на българите, които се намират зад граница ресорният министър заяви, че има информация за 47 души, които са отшили на организиран туризъм. Те се намират в Мексико, Бразилия, Буенос Айрес. Единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес, защото от там към страната ни летят само турските авиокомпании. „Всеки сам е поел риска да замине на туристическо пътуване по това време. Редно е те да си заплатят допълнителните разходи към тяхното прибиране в България и по-късно да им се възстановят средствата от авиокомпаниите“, каза още Ангелкова.

Коментари: 0