Samsung и Apple отново влязоха в съда

Съдебната битка помежду им датира от 2011 г.

Samsung и Apple отново влязоха в съда
984 ~ 1 мин. четене
Гигантите Samsung и Apple отново влязоха в съдебната зала в понеделник, за да възобновят простиращия се от 2011 г. спор за патентни нарушения. Това е поредното дело в рамките на дългогодишната сага помежду им, като се очаква с изхода от него да се реши окончателно сумата, която корейската компания трябва да изплати на американската. 

Първоначално, когато през 2012 г. журито установи наличието на нарушения от страна на Samsung, бе отсъдено Apple да получи 1.05 млрд. долара. При повторно разглеждане размерът на санкцията бе намален до около 400 млн. долара. Впоследствие обаче стана ясно, че финансовото изражение на щетите вероятно ще трябва да се изчисли по нов начин. 

Затова съдията от Върховния съд Луси Кох подписа през октомври 2017 г. заповед делото да се върне на по-долна инстанция и да се преразгледа механизмът на изчисление. 

Развръзката на съдебния спор за нарушение дизайнерски патенти може да окаже сериозно въздействие върху правоприлагането в областта на интелектуалната собственост. 

По-рано съдът установи, че Samsung е нарушил патенти за дизайн на iPhone на Apple, свързани със заоблените краища на телефона и мрежата от цветни икони на черен екран. Сега предстои да се прецени дали копирането засяга целия телефон или само дизайна на функции в него. 

Това решение ще предопредели и размера на санкцията. Apple настоява тя да бъде съобразена с печалбата на Samsung от продажбите на устройството като цяло, а не само за компонентите в него. 
Коментари: 0