Samsung падна от трона при смартфоните през юни

Явлението може би е в резултат на COVID сътресенията, но заявката на новия номер едно не е за подценяване

Samsung падна от трона при смартфоните през юни

Снимка: Pexels

1620 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Samsung не успя да задържи лидерската си позиция на пазара на смартфорни през месец юни. Корейският гигант бе детрониран от набиращия все по-висока скорост китайски конкурент Xiaomi. Американската Apple пък остана трета, сочат още данните на изследователската фирма Counterpoint.

Новината идва, след като Xiaomi за пръв път успя да се настани на второто място в глобалната класация за цялото тримесечие април-юни.

Конкретно през юни продажбите на Xiaomi са нараснали с 26% в сравнение с предходния месец, отреждайки на компанията 17.1% дял на от общия брой смартфони, продадени в световен мащаб. Този на Samsung е 15.7%, а на Apple – 14.3%.

Анализаторите от Counterpoint обясниха, че може да става дума за временно явление, предизвикано от разпалването на COVID във Виетнам. Производството на Samsung там вероятно е било нарушено, което пък е довело до недостиг на устройства, се казва в бележката.

Със сигурност обаче подемът на Xiaomi е видим. Компанията се възползва отлично от спада на Huawei и успя да завладее ключови позиции, особено в Европа, Китай и Индия. Актуално проучване на Strategy Analytics установи, че китайският бранд е най-продаваният в Европа за трите месеца между април и юни, с около 25% от пазарния дял. Xiaomi остава лидери и в Индия, един от най-бързо развиващите се пазари на смартфони в света.

Повечето телефони на Xiaomi все още са насочени към масовия пазар, но китайският производител навлиза в премиум сегмента, давайки заявка за нов фронт срещу доминиращите играчи Samsung и Apple.

Подкрепи Economic.bg