Samsung придоби бъдещ конкурент на Apple Pay

Поредна битка между двата технологични гиганта

Samsung придоби бъдещ конкурент на Apple Pay
208 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Samsung направи една от най-мъдрите си придобивки, купувайки платформата за мобилни разплащания LoopPay.

LoopPay все още е в начален стадий, но технологията ѝ дава възможност да стане по-голяма от Apple Pay, щом веднъж е вградена в основно устройство на Samsung.

Всъщност е съвсем просто:

Apple Pay работи само със специални устройства за плащания, които използват Near Field Communication (NFC) технология. NFC съществува от години, но относително малко от търговците на дребно я имат на своите ПОС терминали. По данни на Apple досега системата им за разплащания се използва от над 200 хиляди търговци в САЩ, но най-големите такива като Target, Best Buy, Walmart не приемат Apple Pay и не е ясно дали някога ще го направят.

LoopPay, от друга страна, работи със стандартни магнитни четци на кредитни карти. Компанията твърди, че системата ще работи при 90% от търговците на дребно, които приемат картови плащания. Плюс това, тя може да се ползва и  в чужбина, докато Apple Pay засега е достъпна само в САЩ.

Щом веднъж Samsung започне да включва LoopPay в телефоните си, както се спекулира, че ще се случи още в предстоящия Galaxy S6, тяхната система за разплащания незабавно ще се превърне в много по-голяма и по-широко достъпна от Apple Pay.

Apple Pay може да е страхотна и безупречно работеща система, но не е достатъчно разпространена, за да замени успешно портфейла ви. LoopPay ни доближава много повече до подобна реалност.

От друга страна, LoopPay е изправена пред свои предизвикателства.

В интервю за Business Insider шефовете на LoopPay и Samsung отказаха да съобщят дали разплащателната им система ще може да работи с хардуер, различен от този на южнокорейската компания. Ако LoopPay е достъпна само чрез продукти на Samsung, това би било проблем за разпространението на системата, тъй като продажбите на смартфони на Samsung продължават да спадат. Подобен сценарий дава възможност на конкурентите от Xiaomi, Google, HTC и Lenovo да разработят алтернативи на LoopPay и Apple Pay.

В крайна сметка не е ясно дали LoopPay ще позволи покупки през приложения на трети страни, които да използват системата, по примера на Apple Pay.Подкрепи Economic.bg