Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ ще засегнат 120 компании

Бившият канцлер на Берлин Герхард Шрьодер смята, че действията са необосновано нападение срещу европейската икономика и неприемлива намеса в суверенитета на ЕС

Санкциите на САЩ срещу „Северен поток 2“ ще засегнат 120 компании

Бившият канцлер на Берлин Герхард Шрьодер осъди възможните нови санкции на САЩ срещу газопровода „Северен поток 2“ като "умишлено прекратяване на трансатлантическото партньорство".

Проектът на закона, който понастоящем се обсъжда в Конгреса на САЩ, е "широко разпространено, необосновано нападение срещу европейската икономика и неприемлива намеса в суверенитета на ЕС и енергийната сигурност в Западна Европа", пише Шрьодер в изявлението си за публично изслушване на Икономическия комитет.

„Над 120 компании от корабостроенето, инженеринга, околната среда и сигурността, които работят или са работили със „Северен поток 2“, са пряко засегнати“, подчертава Шрьодер. Американските планове са за санкциониране на европейски, а не руски компании. Шрьодер предупреждава: "Зад всяка от тези компании има европейски работни места, които са изложени на риск."

Шрьодер е председател на Съвета на директорите на „Северен поток 2“ и наскоро бе преизбран за председател на надзорния съвет на руската петролна компания "Роснефт". Заради близостта си с руския президент Владимир Путин, той е критикуван - в САЩ дори повече, отколкото в Европа, пише германското издание Handelsblatt.

Преди санкциите да влязат в сила, те трябва да преминат през двете палати на Конгреса и да бъдат подписани от президента на САЩ Доналд Тръмп. По-голяма съпротива вече не може да се очаква в парламентарните процедури. Санкциите срещу "Северен поток 2" са сред малкото политически области във Вашингтон, които все още имат безпартиен консенсус.

Президентът на САЩ Тръмп се опитва да поддържа добри отношения с Путин, но той също отхвърля "Северен поток 2" и критикува Германия заради проекта.

Коментари: 0