Сърбия подготвя огромен финансов стимул за бизнеса и хората

Страната е заделила пакет от 5 млрд. евро за справяне с последствията от епидемията

Сърбия подготвя огромен финансов стимул за бизнеса и хората

Снимка: БТА

2906 ~ 2 мин. четене
Сърбия планира да осигури около 5 млрд. евро под формата на заеми и субсидии за бизнеса, за да му помогне да се справи с икономическото въздействие на коронавируса, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Reuters. Освен това държавата ще преведе еднократно по 100 евро на всеки пълнолетен сръбски гражданин, или на около 5 милиона души, каза Вучич.

Програмата за възстановяване, която президентът обяви късно в неделя, ще доведе до увеличаване на дефицита в бюджета през тази година, който ще бъде покрит от финансови резерви и заеми. Първоначално дефицитът беше прогнозиран на 0.3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП).

Досега 13 души в Сърбия, от 7 милиона души население, са починали от коронавирус, а 741 са доказано заразените. За да се противопостави на епидемията, Сърбия въведе строги мерки, включително извънредно положение и блокиране на всички граждани.

Според плана, съгласуван с Международния валутен фонд, публичният дълг на Сърбия не трябва да надвишава 60% от БВП, от 52.4% в края на 2019 г., заяви Вучич пред базираната в Белград Първа телевизия.

„Ще имаме проблеми, но по-малко от други“, каза той и добави, че повече подробности ще бъдат обявени във вторник.

Валутните резерви на Сърбия през февруари възлизат на 13.46 млрд. евро, което е по-малко спрямо 13.7 млрд. евро месец по-рано.

Икономиката на страната ще пропусне целта си за растеж от 4% за 2020 г. и ще се изправи пред рецесия, но Вучич заяви, че Сърбия трябва да се върне към растеж през 2021 г.

За подпомагане на възстановяването се очаква местните банки да заделят около 2 милиарда евро във фонд, за който държавата да осигури допълнителни 1,25 милиарда евро гаранции. Фондът за развитие на Сърбия ще добави още 200 милиона евро.

„Искаме да вложим още повече пари в икономиката“, каза Вучич, който е и ръководител на управляващата Прогресивна партия, която се изправя пред общи избори тази година.

Съгласно плана Сърбия ще прибегне до редица мерки, като корпоративни облигации за стимулиране на големи фирми, включително държавния телеком Telekom Srbije, производителя на енергия Elektroprivreda Srbije и държавния авиопревозвач Air Serbia.

Миналата седмица Fitch Ratings потвърди дългосрочните рейтинги на Сърбия на BB + и потвърди средносрочната перспектива на страната, въпреки кризата, причинена от огнището на коронавирус, припомня Ройтерс.

Вучич заяви, че държавата ще използва 700 милиона евро за изплащане на минимални заплати от 30 367 динара (288,58 долара) и ще позволи отлагане на данъчни плащания на микро и малките предприятия за трите месеца след края на извънредното положение, за да се избегне загубата на работни места.

"Искаме да повишим ликвидността на малките предприятия, на всеки фризьор, хлебар и таксиметров шофьор", каза Вучич.

За да поеме въздействието на коронавируса, сръбската централна банка вече понижи основния си лихвен процент с 50 базисни пункта до 1,75% и организира суап валутни търгове, за да добави ликвидност на местния междубанков пазар.
Коментари: 0