САЩ блокираха продажбата на MoneyGram на дъщерна фирма на Alibaba

Това е поредната сделка с китайски инвеститор, която се проваля заради съображения за националната сигурност

САЩ блокираха продажбата на MoneyGram на дъщерна фирма на Alibaba
1972 ~ 2 мин. четене
Американски правителствен орган спря продажбата на MoneyGram International Inc. на китайската Ant Financial заради притеснения за националната сигурност, съобщава Ройтерс.

Сделката на стойност 1,2 млрд. долара е удар срещу Джак Ма, изпълнителен президент на китайския интернет конгломерат Alibaba Group Holding Ltd, който притежава Ant Financial заедно с други ръководители в Alibaba.

Целта му с придобиването бе да разрасне бизнеса на Ant Financial на фона на силата местна конкуренция на Tencent Holdings Ltd и нейната платформа за разплащания през WeChat.

Преди година, на среща с президента Доналд Тръмп Ма обяви, че сделката ще създаде 1 милион работни места в САЩ.

След обявяването на новината за спиране на сделката акциите на MoneyGram паднаха с 8,5% до $12,06 в следобедната щатска търговия.

Двете компании са решили да прекратят сделката си, след като Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) отхвърли предложенията им за смекчаване на опасенията относно безопасността на данните, които могат да бъдат използвани за идентифициране на граждани на САЩ, според източници, запознати с поверителните дискусии.

"Въпреки усилията ни да работим съвместно с американското правителство, стана ясно, че CFIUS няма да одобри това сливане", каза главният изпълнителен директор на MoneyGram Алекс Холмс в изявление.

Стандартният преглед на CFIUS продължава до 75 дни, а фирмите са преминали през този процес три пъти, за да се справят с опасенията. Допълнителните мерки и протоколи за сигурност, предложени от компаниите, не успяха да успокоят CFIUS, казаха източници.

Сделката за MoneyGram е поредното придобиване на американска компания от китайски инвеститор, което пропада заради подобни опасения от страна на CFIUS. Преди това се провали покупката от подкрепения от Китай фонд Canyon Bridge Capital Partners LLC на американския производител на чипове Lattice Semiconductor Corp на стойност 1,3 млрд. долара; придобиването от China Oceanwide Holdings Group Co Ltd на стойност $2,7 млрд. на щатския животозастраховател Genworth Financial Inc и сделката на китайската Orient Hontai Capital за 1,4 млрд. долара за компанията за мобилен маркетинг AppLovin.
Подкрепи Economic.bg