САЩ и Великобритания ще се борят заедно с тероризма и киберпрестъпленията

Сътрудничеството ще бъде обявено официално на срещата межди Камерън и Обама днес

САЩ и Великобритания ще се борят заедно с тероризма и киберпрестъпленията

Разузнавателните агенции на САЩ и Великобритания ще си сътрудничат в борбата с тероризма и мерките за сигурност в киберпространството, съобщава BBC,  цитиран от Reuters.

Двете държави ще задействат ефективна политика за увеличаване на сътрудничеството в областта на киберсигурността, заяви министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън при пристигането си в САЩ за официална двустранна среща с Барак Обама, която ще се проведе по-късно днес. От думите му стана ясно, че ще бъдат създадени кибер клетки, които ще имат функциите да обменят разузнавателна информация, да провеждат симулирани атаки, които ще тестват защитните системи на организации като банки и други институции.

Дейвид Камерън е на двудневно посещение във Вашингтон, на която вниманието ще се фокусира върху икономическото сътрудничество и сигурността, най-вече заради зачестилите хакерски атаки и терористични актове.

„И двете страни разполагат с изключително способни системи за кибер отбрана, както и достатъчно опит. Те обаче трябва да се комбинират в обща система, като ние ще създадем кибер клетки от двете страни на Атлантическия океан, които ще споделят информация и ще имат превантивни функции“, заяви Камерън пред BBC в интервю, излъчено днес.

Сътрудничеството между шпионската агенция на Великобритания(GCHQ) и Националната агенция за сигурност на САЩ ще включва и съвместни военни кибер учения, първото от които ще стане реалност по-късно тази година и в него ще се включат Английската централна банка и търговски банки от лондонското сити и Wall Street.

„Това е истински сигнал, че е време да се засилят усилията и на двете страни, за да можем да направим повече“, коментира Камерън.

Британският лидер също заяви намеренията си да обсъдят с Барак Обама как двете държави ще могат да работят в по-тясно сътрудничество с големите интернет компании като  Facebook и Google, които ще трябва да следят комуникациите между заподозрените в тероризъм и кибер престъпления техни потребители.

Коментари: 0