САЩ за първи път се похвалиха с доказателства срещу Huawei

Досега обвиненията на Вашингтон винаги са звучали хипотетично

САЩ за първи път се похвалиха с доказателства срещу Huawei

Снимка: БТА

Huawei има възможността да осъществява таен достъп до телекомуникационни мрежи по целия свят и по този начин да извлича чувствителна информация, заявиха служители от Белия дом. Твърдението се тиражира отдавна, но разликата сега е, че САЩ за първи път казват, че разполагат с доказателства. 

Разкритието направи Робърт О'Брайън, съветник по националната сигурност и един от най-острите съдници на китайската компанията, пише New York Times. Думите му идват в момент, когато САЩ са все още замаяни от решението на Великобритания да допусне Huawei в изграждането на мрежите от пето поколение. 

Американските власти отдавна лансират тезата си за тъй наречените „задни вратички“ в оборудването на китайската компания, даващи достъп на Пекин до данните, течащи в изградената и поддържана от Huawei мрежа. Досега обаче се говореше за това като за потенциално възможно нещо, без да бъдат прилагани конкретни доказателства.  

„Имаме доказателства, че Huawei има способността тайно да осъществява достъп до чувствителна и лична информация в системи, които поддържа и продава по целия свят“, заяви сега Робърт О’Брайън. 

Той обръща внимание на факта, че Huawei, като китайска компания, е задължена да спазва националното законодателство на Комунистическата партия, изискващо съдействие от фирмите. „В стратегическо отношение виждаме компания, която може да използва позицията си на пазара, за да постигне целите на Китайската комунистическа партия“, посочва О’Брайън

Huawei продължава да настоява, че е частна компания и не отговаря пред китайското правителство и че няма да шпионира своите клиенти.

Администрацията на Тръмп прекара изминалата година в опити да окаже натиск върху международните си съюзници да изключат Huawei от бъдещите си 5G мрежи, но със спорадичен успех. 
Коментари: 0