САЩ моли съюзниците си да избягват оборудването на Huawei

Ако информацията на WSJ се потвърди, това ще увеличи допълнително натиска върху най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света

САЩ моли съюзниците си да избягват оборудването на Huawei

Снимка: БТА

Правителството на Съединените щати се опитва да убеди доставчиците на телекомуникационно оборудване в съюзническите държави да избягат продуктите на китайската компания Huawei. Това пише Wall Street Journal (WSJ) в свой материал от четвъртък. 

Ако информацията се потвърди, това ще увеличи допълнително натиска върху най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света. Huawei се сблъсква с разследвания от различни западни разузнавателни агенции във връзка със съмнения, че компанията е проводник на китайски правителствен шпионаж, извършван чрез нейните устройства. 

Американските власти не крият тези си опасения, нито амбицията си да спрат разпространението на бранда. Сега служители на правителството са се активизирали да убедят в това и колегите си в други държави. Те са се обърнали и към страни, където оборудването на Huawei вече е широко навлязло в употреба, пише WSJ, позовавайки се на свои неназовани източници. 

Китайската компанията от години не успява да навлезе на американския пазар. Тази година дори бе договорила разпространението на свои телефони в САЩ с един от най-големите телекоми в страната AT&T. Операторът обаче се отказа от сделката в последния момент. Вероятно под натиска на правителството. 

Междувременно Австралия забрани на Huawei да доставя оборудване за бъдещта 5G мобилна мрежа в страната. Великобритания също зорко следи сигурността на китайските устройства. 
Коментари: 0