САЩ ограничават свободното отглеждане на марихуана

Всеки щат, където марихуаната е легализирана, вече самостоятелно ще решава дали да наказва отглеждането на наркотика

САЩ ограничават свободното отглеждане на марихуана
1720 ~ 1 мин. четене

Американският главен прокурор Джеф Сешънс отменя политика от мандата на бившия президент Барак Обама, която проправи път за отглеждане на легализирана марихуана в различни щати на страната. Това пише агенция Associated Press, като се позовава на информация от двама души, запознати с решението.

Вместо това Сешънс ще позволи на федералните прокурори, където тревата е легализирана, сами да решават доколко агресивно да прилагат федералния закон за марихуаната. Двамата източници са пожелали анонимност, тъй като не им е дадено право да обсъждат решението преди официалното му обявяване, което се очаква в четвъртък.

Ходът на главния прокурор най-вероятно ще увеличи объркването дали е законно да отглеждането, купуването или употребата на марихуана в щатите, където тя е легализирана, тъй като дългогодишният федерален закон забранява въпросните дейности.

Новината идва дни, след като в американския щат Калифорния отвориха първите магазини за трева, давайки начало на това, което се очаква да бъде най-големият пазар за легална марихуана. Ходът на Сешънс идва също на фона на предварителни проучвания, които показват, че значително мнозинство от американците са на мнение, че марихуаната трябва  да е напълно легална.

Подкрепи Economic.bg