САЩ предупредиха Европа за риска от „Северен поток-2“

Според Държавния департамент проектът ще отнеме приходи от Украйна и ще увеличи зависимостта на Европа от Русия

САЩ предупредиха Европа за риска от „Северен поток-2“
Русия се стреми да увеличи влиянието си в Европа и Украйна с газопровода „Северен поток-2“. Това е казал Франсис Фанън, американски помощник-секретар по енергийните ресурси в Държавния департамент, цитиран от Reuters. Той беше на обиколка в Източна Европа, за да обсъди проекти, които биха могли да предложат на Европа по-разнообразно снабдяване с природен газ. Те включват плаващ терминал за втечнен природен газ на адриатическия остров Крък, който може един ден да получи внос на газ от САЩ.

На проекта „Северен поток-2“ се противопоставят както президентът републиканец Доналд Тръмп, така и неговият демократически предшественик Барак Обама. Според тях Русия може да използва газопровода като политически инструмент, за да консолидира властта си над Европа.

Голяма част от газа, който Европа понастоящем получава от Русия по тръбопровод, минава през Украйна, която събира транзитни такси в размер на милиарди долари, съставляващи до 3% от брутния й вътрешен продукт. Ако „Северен поток-2“, който има за цел да доставя руски газ в Западна Европа през Балтийско море, Украйна ще загуби транзитните си приходи.

Критиците на газопровода казват, че той ще увеличи способността на Русия да манипулира европейските енергийни пазари. Германският външен министър Хайко Маас заяви този месец, че Берлин няма да оттегли политическата си подкрепа за „Северен поток-2“ и че германският канцлер Ангела Меркел е получила уверение от страна на руския президент Владимир Путин през август, което ще позволи доставките на газ на територията на Украйна.
Коментари: 0