САЩ с по-големи петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия

Повече от половината американски залежи са в шистов петрол

САЩ с по-големи петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия

САЩ разполагат с по-големи петролни запаси от Саудитска Арабия и Русия. Американците за пръв път надминават по този показател най-големите световни износители на петрол, съобщава Financial Times.

Според Rystad Energy достъпните и икономически изгодни за добиване запаси от нефт в САЩ възлизат на 264 млрд. барела. Цифрата надминава тези на Саудитска Арабия – 212 млрд. барела и Русия – 256 млрд. барела.

Анализът на 60 хил. петролни полета по цял свят, извършван в продължение на 3 години от базираната в Осло група експерти, показва, че световните петролни запаси възлизат на 2,1 трлн. барела. Предвид актуалния годишен добив, който се изчислява на около 30 млрд. барела, настоящите нефтени резерви биха били достатъчни за още 70 години.       

Конвенционалните производители на петрол като Саудитска Арабия традиционно използват огромните си залежи, за да упражняват влияние в световен мащаб, особено сред големите държави потребители като САЩ. Това обаче се промени след появата на шистовия петрол, който позволи на американците да станат по-енергийно независими.

„Има твърде малък потенциал за бъдещи изненади в много държави. В САЩ обаче такъв е налице“, категоричен е експертът от Rystad Energy Пер Магнус Нисвеен. „Преди 3 години САЩ беше зад Русия, Канада и Саудитска Арабия“, припомня той.

Повече от половината от оставащите петролни резерви на САЩ са в неконвенционален нефт от битуминозни шисти. Само Тексас притежава повече от 60 млрд. барела от тях, сочат данните на Rystad Energy.

Коментари: 0