САЩ въвеждат здравно изискване за имигрантите

Желаещите да получат виза ще трябва да докажат, че могат да платят здравните си грижи

САЩ въвеждат здравно изискване за имигрантите

Снимка: БТА

САЩ ще отказват визи на имигрантите, освен ако не докажат, че могат да покрият собствените си медицински разходи, съобщава Bloomberg, цитирайки съобщение от Белия дом. Мярката е насочена към предотвратяване на влизането на онези, които „ще бъдат финансова тежест за здравната система на Съединените щати“.

Имигрантите, които кандидатстват за визи, ще трябва да докажат, че имат здравна застраховка, покриваща поне 30 дни от влизането им в страната или разполагат с финансовите средства за заплащане на медицински сметки.

Нормативният акт подчертава твърдата позиция на президента Доналд Тръмп по отношение на мигрантите, която ще остане в центъра на кампанията му за изборите през 2020 г.

Разходите за услуги, предоставяни от болниците и необезпечени от застрахователите, надхвърлят 35 млрд. долара всяка година през последното десетилетие, а имигрантите са почти три пъти по-склонни да не се осигуряват здравно от гражданите на САЩ, се казва в съобщението на правителството.

„Голям брой неграждани се възползваха от щедрите програми за обществено здраве в нашата страна“, заяви Тръмп в прокламацията.
Коментари: 0