САЩ забрани на авиокомпаниите си да летят ниско над Венецуела

Причината е нарастващата политическа нестабилност и напрежение в страната

САЩ забрани на авиокомпаниите си да летят ниско над Венецуела
620 ~ 1 мин. четене

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) издаде заповед, с която се забранява на американски въздушни оператори да летят под 8000 метра над въздушното пространство на Венецуела.

Причината, която от FAA посочват е "нарастващата политическа нестабилност и напрежение" в страната. Заповедта ще важи до следващо нареждането.

В известието се посочва още, че всички въздушни оператори, които понастоящем са във Венецуела, включително и частни самолети, трябва да напуснат в рамките на 48 часа.

Венецуелският лидер на опозицията Хуан Гуайдо вчера се обърна към военните с призив да му помогнат да свали президента Никола Мадуро, но нямаше конкретни признаци за отклонение от ръководството на въоръжените сили.

American Airlines Group Inc. през март заяви, че прекъсва полетите си за Венецуела, тъй като страната продължава да се бори с политически вълнения и размирици.

OPSGROUP, която предоставя указания за безопасност на въздушните оператори, заяви, че възможностите за тези, които избират да избягват венецуелското въздушно пространство, ще включват маршрути на запад през Колумбия или на изток през Гвиана.

"Заповедта идва в дни на информационна битка между Мадуро и Гуайдо, и въпреки че статутът на преврата е несигурен, едно е ясно: не е добра идея да летим до Венецуела", заяви OPSGROUP на своя уебсайт.

Службата за проследяване на полети FlightRadar24 във вторник вечерта показа някои полети между Южна Америка и Европа, които пресичаха въздушното пространство на Венецуела, но на височина над 8000 м.

Коментари: 0