САЩ запазват солидна заетост в разгара на коронавируса

Безработицата е близо до 50-годишен минимум

САЩ запазват солидна заетост в разгара на коронавируса

Снимка: Unsplash

724 ~ 1 мин. четене
Американската икономика е добавила 273 000 работни места през февруари, съобщи в петък американското Бюро по трудова статистика. Водещи в стабилните данни са новите работни места в здравеопазването и социалното подпомагане, хранителните услуги и управлението, където за преброяването на населението бяха наети 7000 души, пише CNN. Новите работни места се запазват на същото ниво като от януари 2020 г., което е най-високото ниво от май 2018 г.

Внимателно следеният от пазарите месечен доклад за заетостта на Министерството на труда също показа солиден месечен ръст на заплатите от 3%, а нивото на безработица се понижава до близо 50-годишен минимум от 3,5%.

Работодателите са увеличили и работните часове на служителите си миналия месец, отбелязва Ройтерс.

Макар че оптимистичният доклад вероятно не отразява напълно влиянието на коронавируса, който се разпространи в Съединените щати в края на февруари, все още няма признаци, че епидемията е навредила на пазара на труда.

Съкращенията остават ниски, а малките предприятия и секторът на услугите продължават да се наемат със стабилни нива.

Фед във вторник намали основния лихвен процент с половин процент в рейнджа от 1,00% до 1,25%, което е първото спешно направено от централната банка на САЩ сваляне на лихви  от 2008 г. насам, когато беше разгарът на финансовата криза.

Председателят на Фед Джером Пауъл призна силните основи на икономиката, но каза, че „коронавирусът крие рискове за икономическата активност“.
Коментари: 0