САЩ заплаши Турция с тежки последствия, ако купи руски ракети C-400

Това заяви говорителят на Пентагона Чaрлс Самърс

САЩ заплаши Турция с тежки последствия, ако купи руски ракети C-400

Снимка: БТА

4934 ~ 1 мин. четене
Тежки последствия очакват Турция ако купи руската ракетна система С-400, тъй като това ще повлияе на сделката за изтребителите F-35 и американската зенитно-ракетна система "Пейтриът". Това заяви говорителят на Пентагона Чарлс Самърс, предадоха световните медии.

"Ако Турция приеме ракетите С-400 ще има тежки последствия с оглед на нашите военни взаимоотношения с тях", коментира Самърс. 

По думите му решението на Турция да приеме руската защитна система ще означава, че тя не иска да има достъп до ракети "Пейтриът" и самолети F-35. 

По-рано тази седмица генерал Къртис Скапароти заяви пред Сенатска комисия, че се надява Турция да преосмисли решението си за покупка на руската ракетна система С-400. Той посочи няколко проблема на руските ракети, сред които несъвместимост със системите на Алианса и поясни, че С-400 е проблем за всички американски самолети и по-точно за изтребителите F-35.

Припомняме, че през 2017 г. след продължителни и неуспешни преговори за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, Анкара реши да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400. Този ход бе критикуван от Пентагона, който предупреди, че това ще навреди на отношенията между САЩ и Турция и ролята на Турция в НАТО. 
Подкрепи Economic.bg