Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията

Не е правилно чужди държави да плащат на българските проповедници, заяви премиерът

Борисов: Не сме се договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията

Снимка: Facebook

1796 ~ 1 мин. четене
Министър-председателят Бойко Борисов отрече обвиненията за договорка с ДПС относно Закона за вероизповеданията. "Не сме се договаряли с ДПС. В ГЕРБ членуват десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност". Така премиерът коментира решението на парламента за еднократна амнистия на дълговете на вероизповеданията по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ във Велико Търново. 

Според него не е правилно чужди държави да плащат дълговете на българските проповедници. "Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън", категоричен е премиерът. "Българските граждани, дали са християни или мюсюлмани, когато отидат в храма, слушат, чуват и вярват, че там е мястото, където трябва да се пресече радикалният ислям или друго влияние", посочи Борисов. 

Той добави още, че ако има договорка, то тя е между българските християни и мюсюлмани в партия ГЕРБ, за да има равнопоставеност, нормален религиозен живот, обучение с ясно финансиране. 

Борисов заяви, че в понеделник е поканил на среща патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Министър-председателят очерта приоритетите на ГЕРБ във външната политика, инфраструктурата и енергетиката пред участниците в политическата академия. Той подчерта, че строителството на пътища върви с пълна сила, а към Велико Търново ще бъдат изградени два лота на магистрала "Хемус". 


Подкрепи Economic.bg