8 невероятни гледки от Италия

Те са с незабравима красота

8 невероятни гледки от Италия

Снимка: Pixabay

2000 години история, архитектурни шедьоври, богато културно наследство, изкусително разнообразие от атракции, прекрасна природа, романтична атмосфера и какво ли още не… Това е любимата Италия! Това е дестинацията, която ви предлага пленителни гледки и поводи за замечтани въздишки на всеки ъгъл. Представяме ви 8 места с незабравима красота:

Църквата "Свети Петър"

Ренесансовият шедьовър „Св. Петър“ е най-голямата църква по площ в света и най-значимата от четирите папски базилики в Рим. Браманте, Рафаело и Микеланджело работят последователно по уникалния архитектурен проект. След края на строежа тя се слави с 220 м. дължина, 110 м. ширина и 113 м. височина. Сред творбите на изкуството в нея е скулптурата „Пиета“, дело на Микеланджело, която изобразява Исус Христос в ръцете на Богородица. Ако сте почитатели на величествените гледки от високо, непременно ви препоръчваме и изкачването до купола. Изгледът към величествената базилика вечер е повече от впечатляващ.

Тоскана

Прелестната Тоскана е запленила множество сърца за цял живот. Неслучайно пейзажите й са декори във филми като  „Животът е прекрасен“, „Гладиатор“,  „Казино Роял“, „Здрач“, „Под тосканското слънце“ и „Ад“. Очакват ви приятни разходки из тесните калдъръмени улички на средновековна Сиена и площада "Кампо", където два пъти в годината се провежда традиционното „Палио“. Не пропускайте и романтичните гледки към зелените хълмове на Тоскана и автентичните романски постройки, излезли сякаш от приказка, в Сан Джиминяно. Всичко това, в съчетание с чаша местно тосканско вино, ви гарантира незабравими преживявания. 


Милано

Понякога гледката към луксозните бутици и лъскави магазини е дори по-интригуваща от всичко останало. Такъв е случаят и с бляскавата търговска галерия в центъра на Милано, наречена на първия крал на обединена Италия – Виктор Емануил II. Благодарение на множеството кафенета, ресторанти, бутици, книжарници и антикварни магазини, тя бързо приема галантното прозвище „Салона на Милано“. Достигайки до центъра на пасажа, погледнете прекрасния стъклен купол, висок 47 м. и странично украсен с прелестните мозайки, пресъздаващи картини, характерни за различни континенти. Според старо поверие, ако си пожелаете нещо и се завъртите на 360 градуса, то ще се сбъдне. 


Флоренция

Посещението на „Люлката на италианския ренесанс“, както е наричана Флоренция, е винаги вълнуващо приключение, тъй като прекрасните забележителности са безброй. Сред най-впечатляващите гледки, които ви очакват, са тези към божествената катедрала „Санта Мария дел Фиоре“, уникалния стар мост „Понте Векио“, красивата църква „Санта Кроче“ и дворецът Пити с невероятните си градини Боболи. Не по-малко прекрасно е да се любувате на витрините с луксозни модни артикули и да опитвате разнообразните сладки изкушения, които ви дебнат на всеки ъгъл. Ако сте почитатели на изкуството, доставете истинска наслада на сетивата си с изящните произведения на Леонардо да Винчи, Ботичели и Рафаело в галерия „Уфици“. 

Венеция

Изумителната Венеция ще ви накара да се влюбите в малките ѝ острови, свързани с множество чаровни мостчета, тесните ѝ улички с малки павилиони и пъстроцветни съкровища, романтичните канали с гондоли, обгръщащи ви от всички страни и създаващи неповторимо усещане. Петнадесетвековната история на това място е пропита във всяка сграда. Очакват ви безброй богато декорирани църкви, разкошни дворци, внушителни здания на религиозни братства, прелестни галерии и световноизвестни музеи с богати колекции. Прелестните гледки на площад „Сан Марко“ с едноименната базилика, изящният Дворец на Дожите и мостът „Риалто“ са единствени по рода си. 

Чинкуе Тере


Пъстрите цветове на Чинкуе Тере (на бълг. език: „Петте земи“) ще ви заредят със страхотно настроение и много положителна енергия. Местността е разположена на крайбрежието на италианската ривиера, недалеч от Франция и включва 5 малки селища с шарени постройки, сгушени на хълмистите склонове на Средиземно море. Тя е част от „Ривиерата на цветята“ и от прочутия „Залив на поетите“, където Байрон, Мери Шели и Пърси Шели завинаги остават живи. Днес е национален парк и предлага отлични възможности за пешеходни разходки между селцата. Ще се насладите на невероятни гледки към красивите пейзажи с лозови масиви, малките рибарски лодки и прелестните заливи.

Алеберобело

Малкото италианско градче Алберобело в провинция Бари е популярно в цял свят с романтичните белоснежни къщички с конусовидни покриви, наречени „трули“. Тези праисторически варовикови постройки от XV век, някога създадени за складове, а по-късно превърнати в домове на местните, са толкова очарователни, че разкрасяват всички реклами на тази част от Италия. Името на града означава „красиво дърво“ и е част от прекрасната област Пулия, предпочитана от мнозина за морски почивки. Не пропускайте възможността да се насладите на прекрасните гледки, както и страхотната кухня и местни вина, с които се гордее районът.

Капри

Капри е наричан „острова на знаменитостите“, както и „Перлата на Неаполитанския залив“, но той ще ви впечатли още с прелестни природни дадености, множеството руини, архитектурни паметници и уникални гледки. Намира се в Тиренско море на 36 км. от Неапол и е част от район Кампания. Неговият разцвет е по време на управлението на император Октавиан Август, а днес островът е превърнат в луксозен летен курорт. Изкачването със зъбчатата железница до площад „Умберто“ и църквата „Св. Стефан“ е страхотно преживяване, което ви гарантира и прекрасни панорамни снимки. При възможност, изчакайте и невероятния залез на острова.
Коментари: 0