Трима нови български предприемачи стават част от мрежата на Endeavor

Пресиян Каракостов (PubGalaxy), Виктор Викторов и Васил Георгиев (MyMall) бяха приети сред 1460 талантливи предприемачи от цял свят

Трима нови български предприемачи стават част от мрежата на Endeavor
5996 ~ 3 мин. четене

Все повече български предприемачи с голям потенциал за развитие се присъединяват към световната мрежа на Endeavor. На 71-вия международен селекционен панел в Лондон през втората половина на май предприемаческата организация избра 28 нови бизнес лидери от 15 страни, ръководещи 20 компании.

Сред тях са и 3-мата българи, излъчени от българския офис на организацията. Пресиян Каракостов e основател на базираната във Варна PubGalaxy - компания, която предлага комбинация от консултантски услуги и продуктова платформа за оптимизиране на приходите от реклами за премиум издатели. Виктор Викторов и Васил Георгиев (на снимката горе) са създатели на MyMall - онлайн магазин за облекла, обувки и спортна екипировка, развиващ дейност в България, Гърция и Румъния.

Международните селекционни панели са финалната фаза от детайлния процес на подбор, през който преминава всеки предприемач, желаещ да се присъедини към Endeavor. Кандидатите се явяват на серия от интервюта, за да бъде установен лидерският им потенциал и желанието им да подпомагат развитието на предприемаческата екосистема, както и за да бъдат оценени перспективите пред компаниите им да растат значително в бъдеще. Интервютата се провеждат от ментори и членове на борда на директорите на глобалната предприемаческа организация, а изборът на финала става с единодушие.

Като част от мрежата на Endeavor, Пресиян Каракостов, Виктор Викторов и Васил Георгиев получават достъп до експертизата на 3000 бизнес лидери и ментори от цял свят, както и до редица услуги, насочени към подобряването на стратегията им за растеж и оптимизирането на бизнес процесите на ръководените от тях компании. Също така Endeavor ще подпомага PubGalaxy и MyMall в привличането на клиенти, партньори и финансиране.

Тримата нови български предприемачи в мрежата на Endeavor ще имат на разположение консултативен съвет, който ще им помага при разработването и изпълнението на стратегията за растеж. Освен това, те ще могат да участват в значими образователни и консултантски програми, разработени специално за Endeavor от партньори на организацията като EY, Harvard Business School, Stanford Graduate School и MIT.

PubGalaxy и MyMall са най-големите български компании в мрежата на Endeavor към момента. Варненската PubGalaxy е и първата българска компания в Endeavor, базирана извън София. „Бизнес лидерите, които провеждаха интервютата в Лондон, останаха изключително впечатлени от създателите на PubGalaxy и MyMall. В дългия процес до самия финал Пресиян Каракостов, Виктор Викторов и Васил Георгиев доказаха, че притежават Endeavor в своето ДНК и всички в организацията са горди и се радват, че те вече са част от световната ни мрежа", коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на българския офис на Endeavor. „Българските предприемачи в Endeavor са доказателство, че България има огромен предприемачески потенциал, който трябва да бъде насърчаван и подкрепян. Присъствието на Пресиян Каракостов от варненската PubGalaxy е доказателство за значим потенциал и извън София“, коментира още Момчил Василев.

С избора на Пресиян Каракостов, Виктор Викторов и Васил Георгиев, българските предприемачи в глобалната мрежа на Endeavor вече са десет, а българските компании - седем. Останалите в мрежата са: Петър Митев, съоосновател на Chaos Group, която неотдавна спечели технологичен Оскар за софтуерния си продукт V-Ray, използван масово в големите холивудски продукции; Любомир Янчев, съосновател на MClimate, който стана най-младият предприемач в Endeavor и който заедно със своя партньор Цани Събев внедриха на световния пазар ycтpoйcтвoтo Melissa зa диcтaнциoннo yпpaвлeниe нa климaтици; Юлиан Софрониев от Biodit, която разработва биометрични технологии за системи за сигурност и контрол на достъп; Венелин Димитров от SoftGroup, компания с пълно сериализационно софтуерно и хардуерно решение за фармацевтични компании и подизпълнители; Симеон Луков и Николай Недев, съоснователи на технологичната Browswave, която предлага иновативен софтуерен продукт за производители и търговци на потребителска електроника и бързооборотни стоки.

На 23-25 октомври 2017 г. Endeavor ще проведе свой международен селекционен панел в София. Събитието ще бъде посетено от водещи предприемачи, ментори, бизнес лидери и инвеститори от целия свят.    

Подкрепи Economic.bg