Сделката между BASF и конкурента DEA се отлага за 2019 г.

Новото дружество може да излезе на борсата

Сделката между BASF и конкурента DEA се отлага за 2019 г.

Снимка: BASF

712 ~ 1 мин. четене

Германският концерн BASF и LetterOne, собственост на руския милиардер Михаил Фридман, подписаха споразумението за сливане на нефтогазовите компании Wintershall и DEA. Това става ясно от съобщението на Wintershall. Сделката се очаква да бъде приключена през първото полугодие на 2019 г.

Междувременно, в края на миналата година, когато партньорите подписаха протокол за намеренията, те планираха да завършат сделката през втората половина на 2018 г.

Сделката трябва да бъде одобрена от антимонополните органи, органите за контрол на чуждестранните инвестиции, Федералната агенция за електричество и др.

Обединената компания ще оглави председателя на борда на директорите на Wintershall Марио Мерен. Ръководителят на DEA ще бъде заместник-председател на борда на директорите на съвместното предприятие и главен оперативен директор.

В средносрочен план дружеството може да излезе на борсата.  

„Русия ще остане ключов пазар за комбинираното дружество: в региона се очаква най-значителното планирано увеличение на производството. Сделката открива нови възможности за разширяване на присъствието на ключови пазари, включително Русия, включително нови инвестиции, проекти и партньорства", се казва в изявлението на Wintershall.

Подкрепи Economic.bg