СДСМ прие оставката на Зоран Заев като партиен лидер

Кой ще заеме поста на Заев ще се реши на 12 декември

СДСМ прие оставката на Зоран Заев като партиен лидер

Снимка: БТА

848 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Централният съвет на управляващия в Република Северна Македония Социалдемократически съюз прие оставката на Зоран Заев като партиен лидер и започва процедура за избор на негов наследник. Това заяви на пресконференция след продължила часове среща късно снощи на съвета говорителят на формацията Богданка Кузеска, предава БНР, позовавайки се на местни медии.  Кой ще заеме поста на Заев ще се реши на 12 декември.

„Централният съвет прие решение за разписване и провеждане на непосредствени вътрешнопартийни избори за председател на партията. Изборите ще бъдат на 12 декември, неделя. Прцедурата за кандидатстване ще започне на 11 ноември и ще продължи 7 дни, а право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите съгласно устава на партията.  Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно в онлайн формата“, коментира Кузеска.

Тя каза още, че след избора на председател ще започне и избор на ново партийно ръководство, а  след 12 декември Зоран Заев ще остане активен член на партията.

Междувременно по-рано този месец Зоран Заев обяви, че подава оставка като премиер и лидер на Социалдемократическия съюз на Република Северна Македония, след като партията му загуби кметските избори и той заяви, че ще поеме политическата отговорност за това.  Малко по-късно обаче той се отметна от думите си и каза, че засега няма да се оттегля от длъжностите си.

Подкрепи Economic.bg