Седем милиардери, живели в бедност

Поговорката „Пари при пари отиват” не важи за тях

Седем милиардери, живели в бедност

Снимка: Twitter

5522 ~ 5 мин. четене

Някои от най-богатите хора днес са тръгнали буквално от мизерия и бедност. Историите на тези седмина души доказват, че дори най-трудните предизвикателства в живота могат да бъдат преодолени. И че понякога дори безмерно богатите предприемачи милиардери знаят какво е да нямаш достатъчно пари да преживееш месеца.

Поговорката „Пари при пари отиват” не важи за тях.

Те не само сами са постигнали неизмерно богатство, но са започнали от нулата.

Техните истории са вдъхновение, което показва, че независимо от обстоятелствата, посвещението и решителността могат да променят живота ви и съдбата ви за по-добро.

Единият от тях е най-богатият човек в съвременната история. Вижте кои са те:

1. Джеф Безос

Днес би било трудно да си представим най-богатия човек в света, Джеф Безос, чието богатство наскоро достигна над 150 млрд. долара (в момента е малко по-ниско – 149 млрд. долара), като човек, живял скромно и мизерно. Но той не идва от свят на пари и привилегии. Всъщност, е отгледан от майка си, която го ражда още в тинейджърска възраст, а баща му ги изоставя, когато той е само на 3 г. За да подпомага семейния бюджет, Джеф работи през лятото и през уикендите във фермата на дядо си и баба си в Тексас, където помага за ваксинирането и кастрирането на добитъка.

След като се и град край Албакърки, семейството на Безос има доста скромен начин на живот. В тинейджръските си години през лятото той работи в McDonald's. Още тогава се проявяват предприемаческите му заложби – организира научен лагер за деца с такса от 600 долара на дете. Учи в Принстън със стипендия и започва работа за хедж фонд след дипломирането си. Малко след това решава да основе своя компания – Amazon, която стартира в семейния гараж. И работи дълги години за идеята да промени начина, по който светът пазарува. А това му се отплаща, правейки го милиардер след още много години.

2. Ли Ка-шин

Когато Ли Ка-шен е на 14 г., баща му умира от туберкулоза. За да подпомага семейството, той е принуден да напусне училище и да започне работа в завод за пластмаси. Семейството му било толкова бедно, че той трябвало да продаде дрехите на баща си, за да имат пари за храна. Докато хлапетата на неговата възраст ходят на училище, той работи по 16 часа на ден, правейки пластмасови часовници. През 1950 г., на 22-годишна възраст, Ли се отказва от работата си, за да създаде собствена компания, която произвежда пластмасови играчки. Малко след това обаче се ориентира към производството на пластмасови цветя, защото чул, че били много популярни в Италия. Ли нарича компанията си Cheung Kong. Днес тя е една от най-големите компании за инвестиции в недвижими имоти в света, а нетното богатство на Ли Ка-шин се оценява на 31 милиарда долара. Той е милиардер вече повече от четвърт век.

3. Хауърд Шулц

Основателят на Starbucks Хауърд Шулц  е израства в бедност в Бруклин, където живее в общинско жилище. От ранна възраст обаче той бил насърчаван да вярва в себе си и способността си да успее. Насочва се към различни спортове. Играе гимназиален бейзбол, футбол и баскетбол, проявява се като изключителен спортист и получава футболна стипендия от университета на Северен Мичиган. Това е билетът му за бягство от бедността. Той е първият човек в семейството, който отива в колеж. След дипломирането си Шулц прекарва четири години в Xerox, преди да замине за работа в Hammerplast - шведски производител на кафе машини. Така през 1981 г. той се озовава в Starbuck. Започва работа в маркетинга на компанията, но през цялото време мечтае за създаде собствено кафене. Напуска, за да реализира тази мечта ,но след 2 г. се връща, за да купи цялата компания за 3,8 милиона долара. Днес Хауърд Шулц има нетно богатство от 3 милиарда долара.

4. Ги Лалиберте

Основателят на "Цирк дьо Солей" Ги Лалиберте е изминал дълъг, обикаляйки цяла Европа. Лалиберте спечели пари като изпълнител на фолклорни песни, а също и като свири на акордеон, ходи на кокили и яде огън. Той основава Cirque du Soliel през 1984 г. в квартал Монреал заедно  с друг бивш уличен изпълнител Жил Сте-Кроа. През 1987 г. той се възползва от шанса и отива със своята квебекска трупа от изпълнители на Фестивала на изкуствата в Лос Анджелис. Той имал пари само за пътуването до Ел Ей, но не и за връщане. За щастие, късметът му се усмихва и не минава много време, преди светът да знае за Cirque du Soliel. Цирковата трупа се разширява бързо през 90-те години и в началото на века, като започва от едно шоу до 19 представления в над 271 града на всеки континент, с изключение на Антарктида. Днес Ги Лалиберте е главен изпълнителен директор на Cirque du Soliel и има нетно богатство от 1,8 млрд. долара.

5. Опра Уинфри

Опра Уинфри е световно известна днес, но през 50-те и 60-те години расте в бедност и лишения край Мисисипи. Тя е отгледана от самотна майка и преживява сексуално насилие и бременност като тинейджър. Като дете била толкова бедна, че вместо рокли, носела преправени чували. Баба й обаче винаги е подчертавала значението на образованието, а младата Опра се отдала на ученето. Тя получи пълна стипендия от държавния университет в Тенеси за специалност "Комуникации". След колежа Опра се превръща в най-младата котва заводеща на новини и първата чернокожа жена водещ за WLAC в Нашвил. През 1983 г. е помолена да поеме слабо оцененото ток шоу "АМ Чикаго" и с нея начело, шоуто се издигна от най-слабо гледаемо до най-популярното в рамките на една година. През 1986 г., на 32-годишна възраст, тя стартира предаването си „Шоуто на Опра Уинфри”. То мигновено става най-гледаното и остава такова 25 години по-късно, когато спира, през 2011 г. Богатството на Опра днес се оценява на 3,2 млрд. долара.

6. Лари Елисън

Основателят и главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън също е имал тежко детство. Той страда от тежка пневмония, когато е още съвсем малък, и майка му, която го отглежда сама, не успява да се грижи постоянно за него. Затова е принудена да го изпрати при роднини-имигранти, които живеят в Чикаго. Осиновителят му непрекъснато му повтаря как няма да постигне нищо. Осиновителката му умира и той напуска университета на Илинойс, преди да вземе последния си изпит. Изкарва семестър в Чикагския университет, преди да се премести в Калифорния. Не след дълго Елисън основава Software Development Laboratories с двама партньори. Тримата основатели са инвестирали общо 2 000 долара, за да стартират. През 1982 г. преименуват компанията на Oracle Systems Corporations по името на основния си продукт - базата данни на Oracle. Днес Лари Елисън има 58 милиарда долара.

7. Ян Кум

Ян Кум емигрира в САЩ от Украйна с майка си и баба, когато е на 16 години. Те заживяват в малък апартамент с три спални в Маунтин Вю, Калифорния, по програма за социално подпомагане. Като тинейджър Кум работи в магазин за хранителни стоки, а майка му като детегледачка, за да се издържат. Когато не работи, Кум се потапя в компютрите. На 18 г. се записва в Държавния университет в Сан Хосе, за да учи програмиране. Започва работа в Yahoo през 1997 г. като инженер по инфраструктура. През 2009 г. Кум, заедно с Брайън Актън, пуска приложението за съобщения WhatsApp, което впоследствие бе купено от Facebook за 19 млрд. долара. Когато Кум подписва документите за придобиването на компанията му на стойност няколко милиарда долара, той решил да го направи на стъпалата на социалната служба, където с майка му отивали да получат купоните си за храна. Днес нетното богатство на Ян възлиза на 9,6 милиарда долара.

Подкрепи Economic.bg