„Северен поток 2“ има нов алтернативен маршрут

Целта е да се заобиколи Дания

„Северен поток 2“ има нов алтернативен маршрут

Проектната компания Nord Stream 2 AG днес подаде заявление за алтернативен маршрут на газопровода „Северен поток 2“, съобщават от дружеството. Новият маршрут ще минава през изключителната икономическа зона на северозапад от датския остров Борнхолм.

„Това е алтернативен маршрут, който не минава през териториалните води на Дания. Nord Stream 2 не спира процедурата по заявлението за предпочитания маршрут, която започна през април 2017 г. и която бе подготвена по препоръки, предоставени от датските власти по успешното планиране и изграждането на съществуващия газопровод „Северен поток“, се казва в  изявлението.

Въз основа на резултатите от научните изследвания, инженеринг и оценка на околната среда, проведени през последните месеци е определен алтернативен маршрут северозападно от Борнхолм, който пресича само икономическа зона на Дания.

От компанията обясняват, че тази заявка не замества подаденото през април 2017 г. заявление за маршрута на „Северен поток 2“. Nord Stream смята, че първото заявление осигурява оптималния маршрут на газопровода през датски води и той остава предпочитан вариант.

В края на юни министър-председателят на Дания Ларс Льоке Расмусен поиска „Северен поток 2“ да се обсъди на европейско ниво, за да се анализират рисковете на проекта и ролята на Украйна като страна за транзит на газ. Причината е, че страната не може да вземе решение дали да позволи трасето на газопровода да минава през нейни води. Дания остана последната страна, която не даде това разрешение и затова се наложи да бъде направен алтернативен маршрут на газопровода. 

Коментари: 0