Северна Корея подготвя нов ядрен опит

Това ще е 4-и подобен тест при управлението на Ким Чен-ун

Северна Корея подготвя нов ядрен опит

Северна Корея планира в най-скоро време да извърши нов ядрен опит на полигона Пхунгери в североизточната част на страната. Това се посочва в доклад, публикуван от Американо-корейския институт към университета „Джон Хопкинс”.

Американският сайт за наблюдение на КНДР „38 Норт” (На север от 38-ия паралел, б.р.) съобщи, че сателитни снимки, направени в четвъртък, показват засилена дейност около командния център за подземни експлозии.

На снимките се виждат много превозни средства и това може да бъде знак, че предстои изпитание. Центърът се намира на 6 км от полигона Пхунгери.

Да се предскажат ядрените изпитания на Северна Корея е трудна задача. Според южнокорейски представители Северът е завършил подготовката за изпитание и такова може да бъде направено по всяко време.

Ако се осъществи, това ще бъде четвъртият тест на ядрено оръжие от страна на Пхенян откак на власт е новият лидер Ким Чен-ун. Последният бе през януари, припомня AP.

В петък в Северна Корея започна конгрес на Корейската трудова партия, предназначен да потвърди абсолютната власт на лидера Ким Чен-ун.  

Коментари: 0