Част от блокираните българи се измъкнаха от Санторини

Извънреден ферибот е извозил 100 души, останалите остават на острова

Част от блокираните българи се измъкнаха от Санторини

Около 100 българи са напуснали гръцкия остров Санторини тази нощ с извънреден ферибот. Те бяха блокирани там заради 48-часовата национална стачка, която продължава и днес.

Останалите са решили да удължат престоя си, след като от корабната компания са предупредили, че местата са ограничени.

В 7 ч. тази сутрин от острова е потеглил и друг ферибот, разказват наши сънародници.

Появи се информация и за други блокирани български туристи, но на о-в Корфу. Те също са станали жертви на стачката в Гърция.

„Нямаше никаква предварителна информация, която да позволи да организираме тръгване от острова по-рано. Към момента няма никаква информация кога ще бъдат възстановени фериботните линии до континенталната част на Гърция. Дори и телевизията им не работи, тъй като и тя стачкува. Положението е абсурдно. В същото положение са хиляди туристи дошли на острова за Великденските празници, измежду които и няколко автобуса с българи. От посолството в Атина казват, че ще се обадят ако има информация, но засега нищо не се случва”, разказва Свилен Бабачев пред bTV.

Гърция и днес остава парализирана от обща стачка срещу планираните от правителството пенсионни и данъчни реформи.

На този фон парламентът в Атина днес започва обсъждането на спорните мерки, изисквани от международните кредитори срещу нови 86 млрд. евро спасителен заем.

Законопроектът ще бъде гласуван утре, преди срещата на Еврогрупата в понеделник, на която ще се реши дали страната е изпълнила условията, за да й бъдат отпуснати средствата.

Коментари: 0