5 сгради с невероятно красиви стъклени мозайки

Този калейдоскоп от цветове ще ви впечатли и остави без думи

5 сгради с невероятно красиви стъклени мозайки

Снимка: Wikipedia

2501 ~ 1 мин. четене

Още при първото си влизане в базиликата "Св. Петър" във Ватикана повечето посетители не могат да правят друго, освен да гледат нагоре. Тази опустошителна италианска възрожденска църква, проектирана от гении като  Микеланджело, Рафаел и Бернини, датира от 16-и век и се гордее с някои от най-впечатляващите мозайки на тавана. Тя е истинско съкровище от блестящи стъклени керамични плочки, които са толкова прецизно изпълнени, че често гледащите се заблуждават, че са картина, а не мозайка.

Много вдъхновяващи примери за тази вековна форма на изкуство могат да бъдат забелязани извън стените на Ватикана.

Вижте още 5 сгради с невероятни и впечатляващи стъклени мозайки:

1. Двореца на каталунската музика, Барселона, Испания

Построен между 1905 и 1908 г. от архитекта Луиш Доменес и Монтанер този шедьовър в стил Ар Нуво в каталунската столица е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и се гордее с монументалния си таван от мозайка и стъкло.

2. Джамията Шах Черах, Шираз, Иран

Мавзолеят-джамия Шах Черах е известен още като "Изумрудената джамия", защото има зашеметяващ огледален мозаечен таван, от който висят блестящи полилеи и блещука в зелено.

3. Галерията Виктор Емануил II, Милано, Италия

Построена между 1865 и 1877 г. на пресечката на две улици, тази впечатляваща аркада се счита за най-старият търговски център в Италия. „Короната” на аркадата е нейният извисяващ се осмоъгълен стъклен купол, разположен в самия център на комплекса.

4. Куполът Тифани, Чикаго, САЩ

Високо над секцията с гримове на първия етаж на Macy's в Чикаго стои най-голямата мозайка Тифани. Първоначално поръчана за универсален магазин на Маршъл Фийлд (придобит и преименуван от Macy's през 2006 г.), този „магна опус” на Tiffany се състои от 1,6 милиона парчета многоцветно стъкло.

5. Джамията Насър ал-Мулк, Шираз, Иран

Позната като „Розовата джамия”, джамията Насър ал-Мулк в Шираз е с таван, целия в ярки цветове мозайка, подчертан от калейдоскопични витражи и килими св цветовете на дъгата.

Коментари: 0