Шефът на ПАОК, който нахлу с пистолет на терена, вече е милиардер

Иван Савидис продава компанията му за цигари „Донской табак”

Шефът на ПАОК, който нахлу с пистолет на терена, вече е милиардер
2936 ~ 2 мин. четене

Последната седмица от живота на руския бизнесмен с гръцки корени Иван Савидис се оказа особено динамична. Тя започна на 11 март, когато Савидис, въоръжен с пистолет нахлу на футболния терен на мач между ПАОК (Солун) и АЕК (Атина), заплашвайки съдията, който отмени гол на отбора му ПАОК.

Пет дни по-късно Савидис стана милиардер, пише Bloomberg.

58-годишният Савидис, след това заяви, че е "дълбоко съжалява" за инцидента, който накара Гърция да спре лигата, а той и неговият отбор ПАОК са изправени пред тежки глоби.

Днес обаче, добрата новина за бизнесмена е постигнатото споразумение за придобиването на компанията му за цигари „Донской табак”. Японската Japan Tobacco Inc. се е съгласила да я купи за 1.6 млрд. долара.

Сумата се оказва доста висока в момента, в който Русия прилага сериозни рестрикции срещу тютюнопушенето. В страната се планира увеличение на данъците на тютюневите изделия и ще бъде предложена забрана за продажбата на цигари на всички, родени след 2015 г.

Сделката се очаква да приключи през третото тримесечие на 2018 г., но именно тя ще направи Савидис милиардер. Според индекса на милиардерите на Bloomberg, състоянието му ще нарасне до 1.7 млрд. долара.

„Донской Табак” е основана през 1857 г. и е четвъртата по големина тютюнева компания в Русия със 7% пазарен дял и има приходи от 278 млн. долара миналата година. Марките ѝ включват Donskoy Tabak, Kiss and Play. В допълнение компанията на Савидис притежава предприятия за преработка и опаковане на месо, които се управляват от холдинговото дружество Agrocom Group. Неговата Atlantis-Pak е най-големият производител на пластмасови опаковки в Русия за производството на месни продукти и сирене. Той контролира и RKZ-TAVR, производител на наденички и Akva-Don, който бутилира п вода.

Той натрупва активи в Гърция, като поема контролния пакет акции във футболния клуб на ПАОК през 2012 г. и купува тютюневата фабрика „Секап” една година по-късно. Миналата година беше част от печелившия консорциум, закупил държавна администрация в Солун, а също така придоби и значими гръцки издания.

Той обаче шокира зрителите миналата седмица, когато се влезе на терена в Солун, за да протестира срещу решението на съдията, докато носеше пистолет и беше заобиколен от бодигардове. „Нямах абсолютно никакво право да вляза в терена, както направих", каза той в извинението си на уебсайта на отбора.

Подкрепи Economic.bg