Шефът на Shell настоява забраната на бензиновите и дизелови коли да стане преди 2040 г.

Петролният гигант се ориентира към покупката на инфраструктура за зареждане на електрически коли

Шефът на Shell настоява забраната на бензиновите и дизелови коли да стане преди 2040 г.

Бен ван Бюрден

Снимка: Shell

2858 ~ 1 мин. четене
Shell, една от най-големите петролни компании в света, подкрепи призивите към Обединеното кралство да изтегли по-скоро във времето забраната за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили, предвидена за 2040 г., и да ускори преминаването към по-екологична енергия, съобщава The Guardian.

Изпълнителният директор Бен ван Бюрден заяви, че подобен ход ще създаде яснота, ще промени нагласите на потребителите и ще улесни Shell да взема инвестиционни решения в бъдеще.

"Ако решението бъде изтеглено по-рано във времето, очевидно това ще бъде добре дошло. Мисля, че Великобритания ще трябва да върви с много по-висока скорост, отколкото останалата част от света", коментира той.

Директорът на петролния гигант допълни, че докато Африка и Азия ще се нуждаят от по-бавен преход от превозните средства на изкопаеми горива към по-зелени коли, то Великобритания може да ускори плановете си и подобен ход ще бъде приветстван от Shell.

Очакваният преход към електрически превозни средства не само ще намали търсенето на бензинови и дизелови продукти от енергийните компании, но и ще редуцира бизнес на бензиностанциите.

В отговор на това, Shell и други гиганти от сектора купуват инфраструктура за зареждане на електрически автомобили, като BP (Бритиш Петролиъм) миналата седмица купи най-голямата мрежа за зареждане в Обединеното кралство за 130 млн. паунда. Но електрическите коли все още съставляват само 2% от новите продажби на автомобили в Обединеното кралство.

Обединеното кралство трябва да свърши много работа за намаляване на емисиите от транспорта, които са изпреварили енергийния сектор в въглеродните емисии, каза Ван Бюрден.
Подкрепи Economic.bg