Shell съкращава 6500 работни места

Причината е ниските цени на петрола

Shell съкращава 6500 работни места

Снимка: flickr

Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви, че ще съкрати 6 500 работни места по света като част от плановете за съкращаване на разходите.

Компанията сочи, че намаляването на разходите цели „смекчаванена въздествието“ върху печалбите на спада в цените на петрола. Планът включва намаляване на оперативните разходи с 4 млрд. долара и спиране на много от операциите за проучване на нови нефтени находища предаде BBC, позовавайки се на официално съобщение от компанията.

Фирмата обяви печалба от 3.4 млрд. долара през второто тримесечие на тази година, което е спад с 35% в сравнение с миналата година.

Цената на петрола в момента е около 52 долара за барел, а само преди година цените бяха около 110 долара за барел. Shell планира „продължителен спад“ на цените на петрола.

Също така, компанията наскоро обяви, че продава 33% от бизнеса си в Япония - рафинерията "Шова" - на петролната група "Идемицу" за около 1.4 млрд. долара.

През април Shell обяви, че купува газовия гигант BG за 70 млрд. долара. Това е третата по големина енергийна компания във Великобритания. Компанията очаква сделката "да подобри свободния паричен поток" и да бъде "трамплин за промените Shell в по-опростена и по-печеливша компания".

Shell се надява да приключи сделката в началото на 2016 г., като все още очаква одобрението на ключови регулаторни органи на Европейския съюз, Китай и Австралия, след като Бразилия, САЩ и Южна Корея вече разрешиха сливането.
Коментари: 0