Шофьори от градския транспорт в София се събират на символичен протест

Те ще внесат подписка с исканията си в Общинския съвет

Шофьори от градския транспорт в София се събират на символичен протест
Шофьори от градския транспорт в София се събират на символичен протест по обяд пред сградата на Столична община. Те ще внесат подписка с исканията си в Общинския съвет. 

Припомняме, че през миналата седмица КНСБ и „Подкрепа“ се заеха с неволите на шофьорите и излязоха със 7 искания, сред които 40% увеличение на заплатите, разреждане на линиите през деня и премахване на нощния градски транспорт.

Основен проблем, който изтъкват от синдикатите е, че в момента не се изпълнява законът с разрешените часове извънреден труд на шофьорите. При стриктно спазване на разпоредбите ще трябва да се разредят линиите или да се наемат нови шофьори, уточняват от транспортния синдикат. Според тях близо 200 шофьори и ватмани не достигат за нуждите на градския транспорт в София.

"Ние сме правили компромиси, за да може тази схема, която е в момента, да работи и софиянци да имат този транспорт, който са имали. Проблемът на софиянци няма да е нощният транспорт – най-малкият ще е. Огромни други проблеми ще имаме с разреждането на линиите. Това би била цената, за да влезем изпълнението на закона. Шофьорите не могат повече”, каза Пламен Димитров от КНСБ.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви пред медии, че се търсят решения по проблема с недостига на кадри и категорично отрече възможността за разреждане на линиите. "Знаем за проблема с недостига на шофьори, което пък води до извънреден труд. Казвала съм много категорично на директорите на дружествата, че извънредният труд трябва да бъде в рамките на закона, в рамките на Кодекса на труда”, коментира Фандъкова.

Днес се очаква Комисията по транспорт и туризъм към Столичния общински съвет да изслуша служители на градския транспорт в София. 
Коментари: 0