Щабът препоръча отваряне на фитнеси и молове, но не и ресторантите

Всички пристигащи в страната граждани от чужбина ще трябва да представят PCR тест, обяви здравният министър

Щабът препоръча отваряне на фитнеси и молове, но не и ресторантите

Снимка: Красимир Свраков

Постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България с отваряне на залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове. Това препоръча Националният оперативен щаб на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. Премахването на ограниченията ще се случи на 4 февруари, ако правителството одобри препоръката на НОЩ.

Мерки срещу COVID-19

Въпреки това те настояват, че заведенията трябва да останат затворени засега, като Борисов разпореди на здравния министър проф. Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Припомняме, че първоначално правителството предложи на ресторантите да отворят от 18-20 февруари, но разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България притеснява здравните власти. Междувременно от асоциациите на заведенията обявиха, че ще отворят протестно обектите си на 1 февруари и планират отделен национален протест.

Освен това, за да се ограничи разпространението на новия щам на вируса, здравният министър обяви, че всички пристигащи от чужбина в страната, ще трябва да представят PCR тест.

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Коментари: 0