Щатската икономика със слаб ръст след новите заплахи на Тръмп срещу Китай

Европейските акции приключиха последния ден за седмицата на зелена територия

Щатската икономика със слаб ръст след новите заплахи на Тръмп срещу Китай

Снимка: БТА

448 ~ 3 мин. четене
Измерителят на щатската икономика S&P 500 и индексът на сините чипове Dow Jones записаха едва забележими повишения през петъчната сесия, добавяйки по 0.03% към стойността си, след като Bloomberg и Reuters докладваха, че Доналд Тръмп възнамерява да наложи мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара. Сред отличниците на сесията беше Nvidia Corp., чиито акции поскъпнаха с близо 2%, а Advanced Micro Devices увеличи пазарната си капитализация с 6.5%.

Финансовият сектор поведе, а акциите на Morgan Stanley, Goldman Sachs и Bank of America добавиха към стойността си респективно 1%, 0.4% и 0.8%. На седмична база водещите индекси записаха ръст въпреки неубедителното представяне в петък. S&P 500 и NASDAQ добавиха повече от процент към стойността си, а Dow Jones – 0.9%.

Европейските акции успяха да приключат последния ден за седмицата на зелена територия въпреки валутните кризи в Турция и Аржентина, и решението на Турската централна банка да повиши лихвените проценти до 24%. Британският индекс FTSE 100 се разшири с 0.31%, а френският САС – с 0.46%. Немският бенчмарк DAX пък добави 0.57% към стойността си. Сред отличниците за деня бяха автомобилният и минният сектор, като и двете индустрии нараснаха с повече от процент. Сред най-добре представилите се за деня беше британската Investec, която застана на върха на FTSE и затвори с 8.35% повече, след като стана ясно, че компанията планува да се разбие и да листне отделно подразделението си за управление на активи, а едва след месец от поста си ще се оттегли основателят ѝ и неин ръководител. Shire поскъпнаха с повече от 2%, след като Takeda Pharmaceutical обяви, че е получила разрешение от Китай да придобие биотехнологичната компания, която е базирана в Лондон.

Ценните метали претърпяха тежък финал на седмицата, след като златото поевтиня до под 1200 долара за тройунция, но среброто, макар и да записа по-голяма загуба, остана над важната граница при 14 долара. Петролът записа леки понижения - щатският се търгуваше малко под $69, а Брент – малко над $78 за барел.

Данни за инфлацията – Европа

В първия работен ден за новата седмица по обяд ще бъдат изнесени данни за индекса на потребителските цени на Стария континент. Очакванията са на годишна база стойностите да покажат лек спад до 2.0% спрямо предходните данни за 2.1% Базовият индекс, изключващ силно волатилните енергия и храни, се прогнозира да остане непроменен на ниво от 1.0%.

Burberry

Британският моден гигант претърпя значителен спад в цената в началото на месеца, който предизвика пробив на 50-дневната средна и формираната линия на подкрепа. В момента котировките са на път да пробият отново същата линия и подвижната ЕМА, което би било достатъчно силен бичи сигнал и моментът ще може да се използва за покупка на значително по-изгодна цена.

USD/CHF

След като през втората половина на август швейцарският франк напредна спрямо щатския долар, през последните две седмици се образува формация флаг. Възможно е да последва повишение до малко над 0.9700, след което очакваме доларът да изостане и да пробие долната граница на канала. Тест ще има при линията на съпротива и при 50-периодната средна.

Oil US

Лекият суров петрол записа няколко впечатляващи дни, които бяха последвани от спадове в цената, но въпреки това основният тренд остава възходящ. Формираният мини канал от последните три-четири седмици ни кара да смятаме, че е възможно краткосрочно понижение в цената, което отново ще бъде последвано от поскъпване с потенциал за достигане на водещата линия на съпротива при 75 долара за барел.

DAX

Немският индекс продължава да търпи понижение в основен план. В момента се наблюдава ръст, като очакваме той да продължи до достигане на горната граница на формирания канал, след което смятаме, че ще има ново понижение до долната му граница. Каква посока ще поеме след това европейският бенчмарк все още не е ясно. В краткосрочен план е удачно да се влезе в дълга позиция до около 12250, след което може да се използва потенциалното понижение в котировките за вход в къса позиция.
Подкрепи Economic.bg