Иван Хиновски: Хубаво е, че Доган купи ТЕЦ „Варна“

Според енергийния експерт най-апетитната част от обекта е пристанището му

Иван Хиновски: Хубаво е, че Доган купи ТЕЦ „Варна“
Новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е купил 70% от ТЕЦ „Варна“ е положителна за българската енергетика. Причината е, че централата е много важна за страната, а същевременно се е намирала в тежко финансово положение. Това коментира в сутрешния блок на bTV енергийният експерт Иван Хиновски.

Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Сигда”, която притежава ТЕЦ "Варна", се управлява от бившия транспортен министър Данаил Папазов. След 4 септември собствеността е поделена между двете му деца и Ахмед Доган. Почетният председател на ДПС държи 70%, а Ивелина и Станислав Папазови си поделят останалите. На каква цена е сключена сделката не е ясно.

„Тази електроцентрала е ключова за Европа“, коментира Хиновски и подчерта, че държавата няма нищо общо със сделката. Според експерта новият собственик ще обнови ТЕЦ-а.

По думите на Хиновски ТЕЦ „Варна“ ще бъде използвана като газова централа, но най-апетитната част от обекта е пристанището, което може бъде използвано от силите на НАТО, защото отговаря на всички критерии.

„Доган е много модерен политик, интересува се от различни сектори, където има развитие, и това е един много умен ход“, обобщи енергийният експерт.
Коментари: 0