Ще има ли увеличение на данъците?

С надсъбраните приходи ще се намалява бюджетния дефицит, обясни Горанов

Ще има ли увеличение на данъците?

"Не се очертава увеличаване на данъците извън планирания ръст на акцизите съгласно изискванията на ЕС и осигурителните вноски за пенсия". Това заяви пред „Дарик радио” министърът на финансите Владислав Горанов. Все пак държавата ще търси вариант за увеличаване на разходите за образование. 

"Резервите в приходната част на бюджета и надсъбраните приходи ще отидат занамаляване на дефицита", обясни Горанов. 

Той посочи, че се поддържа добро темпо на събираемост на приходите. Само от данъци и осигуровки към 16 юни са събрани с около 1,3 млрд. лева повече спрямо същия период на миналата година. Координацията между службите и волята за противодействие на укриването на доходи и данъци дава резултати, каза той.

Що се отнася до разходната част на бюджета, според него тя няма да бъде надхвърлена. Всички разходи през тази година, които могат да се спестят, ще бъдат спестени, увери той. Горанов подчерта, че увеличаването на държавния дълг, за което опозицията упреква правителството, се е случило заради фалита на Корпоративна търговска банка през 2014 г.

Той допълни, че изменението на фискалния резерв за периода 2014-2016 г. показва, че почти целия ръст на дълга в момента е в резерва, а не е похарчен. Горанов обясни, че през 2014 г. държавата не е била подготвена да се справи с проблемите във финансовата система. "Затова целта в момента е да имаме резерви, с които да реагираме при необходимост след стрес тестовете на банките. Процесът не е политически, а замитането на проблемите през годините доведе до това сега”, поясни финансистът.

Горанов коментира още, че закриване или обединяване на общини едва ли ще реши проблема с регионалните икономически дисбаланси, натрупани в страната.

Предложеният от финансовото министерство механизъм за оздравяване играе роля на механизъм за ранно предупреждение за проблеми във финансите на местните власти, обясни той.

Според министъра кметовете са почти безконтролни в дейността си, отчетността към местната общност и общинския съвет не обхваща задължително финансовите показатели на общините и е много възможно кметове в рамките на един-два мандата да докарат дадена община в състояние на практически фалит. Затова се въвежда и задължение да уведомяват общинските съвети и да се проведе дебат в рамките на местната общност.

Коментари: 0