Депутатите харчат четвърт милион за тоалетна хартия и препарати

Хигиенните материали ще бъдат използвани и за почивната станция във Велинград

Депутатите харчат четвърт милион за тоалетна хартия и препарати

Депутатите се готвят да похарчат четвърт милион за тоалетна хартия, сапун и препарати.

За целта Народното събрание е обявило обществена поръчка на стойност 257 000 лева без ДДС за доставка на тоалетна хартия, кофи и чували за смет, сапуни и перилни препарати, както и дезифектанти. 

Закупените материали ще се ползват в двете сгради на парламента и за почивната станция на Народното събрание във Велинград, съобщава БГНЕС.

Администрацията на НС всъщност е решила да спести държавни средства, става ясно от заданието на обществената поръчка. Вместо от по-скъпата - трипластова тоалетна хартия, през следващите две години депутатите ползват 52 956 рола двупластова. 

 

Поръчани са още 19 568 пакета, всеки с по 100 броя салфетки, които ще бъдат разпределени в стола и бюфета на депутатите, както и за ресторанта и барчето във Велинград. Общата стойност на хартиени изделия за хигиенни нужди възлиза на 80 000 лева. 

Администрацията на парламента прави и една сравнително дългосрочна инвестиция. Вероятно още от есента изцяло подновени ще бъдат кошчетата за отпадъци, а отговарящите за почистването на НС и почивната станция във Велинград пък ще имат нови кофи и парцали.

Парламентът е поръчал и 176 метли. Далеч по-предпочитани са парцалите с дълги дръжки, тип моп. От тях за хигиенистките са поръчани 1640 бройки. Стойността на втората обособена позиция е 58 000 лева. 

Ще бъде закупено и сериозно количество сапуни и перилни препарати, както и почистващи препарати за фаянс, паркет и т.н. За нуждите на хотелската база на НС ще отидат 16 000 малки сапунчета, а за нуждите на сградите на парламента в София - 3360 литра течен сапун с глицерин. 

Администрацията на парламента купува и 1200 литра течен прах за бяло пране, още 720 литра за цветно, както и 5980 опаковки прах за пране, всяко от по 600 грама и други общо 1400 кг прахове. Задължително условие е всичките прахове да са с омекотител.

Поръчани са 12 240 литра белина, с която ще бъдат дезинфектирани помещенията през следващите две календарни години.

Общо 10 260 ароматизатора за тоалетни чинии също ще отидат за хигиената на народното представителство и гостите му. За доброто ухание на помещенията на НС пък ще бъдат закупени 280 апарата с регулиране на впръскванията, както и общо 700 броя ароматизиращи флакона. Стойността на четвъртата обособена позиция е 51 000 лева.

Коментари: 0