Ще има наказания за лошо почистени пътища

Третокласните пътища няма как да бъдат изцяло почистени, заяви Лазар Лазаров

Ще има наказания за лошо почистени пътища
192 ~ 2 мин. четене

Заради проблеми при зимното почистване ще има наказания, както на фирми, така и на наши служители. Това заяви председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров в студиото на "Здравей, България".

"В столицата вече е понижен ръководителят на  районната пътна служба "Сливница"  заради недостатъчен контрол върху пътната фирма, почистваща пътя към "Калотина". Наказания ще има и във Враца”, коментира Лазаров.

По думите му основните пътни артерии трябва да бъдат осолявани и това е ангажимент на пътната агенция. "Това се прави всяка сутрин и вече, когато няма снеговалеж. Ако през деня е имало слънцегреене и снегът се разтопява, той започва да потича по пътя на платното и се образуват поледици. Това създава предпоставки за ПТП и призоваваме шофьорите да бъдат много внимателни", добави той. 

Той е категоричен, че третокласните пътища няма как да бъдат изцяло почистени. "Имаше искания третокласни пътища в област Силистра и Разград да са изчистени "до черно", при положение, че по тях минават по две коли. Път да стане "на черно" изисква много усилия и много средства", заяви той. 

Лазар Лазаров заяви, че е "за" повишение цената на винетния стикер, тъй като пътищата в страната се нуждаят от ремонти. "Парите за пътища не падат от небето. Те идват от бюджета, тоест от нашите данъци. С бюджетни пари плащат и хора, които не използват пътищата въобще. Когато минем и на друго таксуване, още по-справедливо, ще плащат тези, които използват пътищата. Именно затова се вдига цената на винетките - вместо бюджета да ги дава, парите ще се събират от самите пътуващи", поясни председателят на АПИ.

Подкрепи Economic.bg